U manjoj posudi pomiješajte kvasac, mlijeko i dvije žlice šećera.
Ostavite 10–15 minuta, dok se smjesa ne zapjeni.
U posudi za miksanje sjedinite brašno, sol i preostale dvije žlice šećera. Dodajte jaja, vaniliju i smjesu s kvascem. Mikserom s nastavkom za tijesto mijesite na manjoj brzini 2–3 minute.
Ako se tijesto čini suhim, dodajte još oko 50 ml mlijeka. Zatim povećajte brzinu i mijesite još 10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično.
Smanjite brzinu miksera i postupno dodajte maslac sobne temperature, kockicu po kockicu.
Svaki komad treba se potpuno umijesiti prije nego što dodate sljedeći.
Kada umijesite sav maslac, nastavite mijesiti još 5 minuta, dok tijesto ne postane mekano i sjajno.
Tijesto prebacite u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu 1–1,5 sat, dok se ne udvostruči.
U međuvremenu otopite čokoladu i maslac na pari. Dodajte kakao, šećer u prahu i prstohvat soli.
Promiješajte i ostavite da se malo ohladi.
Po želji dodajte nasjeckane lješnjake ili bademe za dodatnu teksturu.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u pravokutnik (otprilike 40 × 60 cm).
Premažite ga nadjevom i čvrsto zarolajte po dužoj strani.
Po želji, pletenicu možete staviti u hladnjak na 1 sat kako bi se lakše rezala.
Pletenicu prerežite po dužini na dva dijela tako da se vidi sloj čokolade. Nježno ih upletite jedan oko drugoga i prebacite u kalup za kruh koji ste dobro podmazali ili obložili papirom za pečenje.
Ostavite još 45 minuta da naraste.
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Tijesto premažite umućenim jajetom i žlicom mlijeka te pecite 40–45 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Ako primijetite da prebrzo tamni, prekrijte ga aluminijskom folijom i nastavite peći do kraja.
Prije rezanja ostavite da se potpuno ohladi.
Po želji, pletenicu možete preliti čokoladnom glazurom ili nakon pečenja premazati toplim sirupom.
Sirup pripremite tako da kratko prokuhate vodu sa šećerom.
Slični recepti
Deserti
Deserti
Deserti