Zagrijte pećnicu na 200 °C (ili 180 °C s ventilacijom).
Namastite i obložite papirom za pečenje kalup za roladu veličine otprilike 25 × 38 cm.
Za svaki biskvit posebno:
U zdjeli miksajte 4 jaja i 75 g šećera 4–5 minuta, dok smjesa ne postane svijetla, gusta i pjenasta.
Na površinu prosijte 75 g brašna i 25 g kakaa, a zatim širokom metalnom žlicom lagano umiješajte, pazeći da zadržite prozračnost smjese.
Ulijte u pripremljeni kalup, poravnajte površinu i pecite 8–9 minuta, dok biskvit ne naraste i lagano se stegne, ali ne postane suh ili hrskav.
Dok se biskvit peče, na rešetku stavite čistu kuhinjsku krpu, a preko nje list papira za pečenje.
Pečeni biskvit odmah preokrenite na papir (spužvastom stranom prema dolje).
Ostavite papir koji je bio u kalupu, prekrijte drugim čistim ručnikom i ostavite da se hladi oko 30 minuta.
U posudi na pari otopite bijelu čokoladu, maknite s pare i ostavite da se ohladi 10 minuta.
U drugoj zdjeli izmiksajte maslac dok ne postane svilenkasto gladak, zatim postupno dodajte 300 g šećera u prahu i miksajte do guste kreme.
Dodajte otopljenu čokoladu, aromu vanilije i 2–3 žlice mlijeka, pa miješajte dok ne dobijete glatku, mazivu kremu.
Skinite papir s ohlađenog biskvita i rubove tanko poravnajte.
Ravnomjerno premažite trećinom bijele kreme i izrežite biskvit po dužini na dva jednaka traka.
Pažljivo zarolajte prvi komad biskvita u čvrstu roladu (može se lagano napuknuti, to je u redu).
Položite ga na početak drugog komada i nastavite motati kako biste dobili veću roladu.
Ponovite postupak s preostala dva biskvita: ispecite ih, premažite kremom i omotajte jedan oko drugoga kako biste dobili veliku, čvrstu čokoladnu roladu promjera oko 18 cm i visine oko 10 cm.
Premjestite na podlogu za posluživanje, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na hladnom mjestu (ne u hladnjaku predugo, da biskvit ne presuši).
Otopite polovicu tamne čokolade na pari, zatim je izlijte na čistu metalnu ploču ili obrnut lim za pečenje (bez premaza).
Razmažite u tankom sloju (oko 30 × 20 cm).
Kad čokolada počne gubiti sjaj, ali je još podatna, lopaticom lagano „stružite“ po površini pod kutom od 20–30° – čokolada će se sama saviti u valovite trake koje izgledaju poput kore drveta.
Premjestite ih na papir za pečenje i ostavite da se stegnu.
Ponovite postupak s drugom polovicom čokolade.
Trebat ćete otprilike 40 komada čokoladnih traka.
Preostali maslac, šećer u prahu, kakao i mlijeko izmiksajte u mazivu čokoladnu kremu.
Njome premažite cijelu tortu izvana.
Zatim pažljivo pritisnite čokoladne trake sa strane kako biste stvorili izgled prave kore drveta.
Po želji poravnajte i odrežite višak.
Na vrh i oko baze rasporedite maline i kupine, a po površini lagano pospite šećer u prahu za efekt snijega.
Slični recepti
Deserti
Deserti