Kvasac sa žličicom šećera rastopiti u mlakom mlijeku i ostaviti kratko dok se kvasac aktivira.
Sve ostale sastojke pripremiti u posudu za miksanje te na kraju aktivirani kvasac.
Miksati najprije laganom brzinom pa pojačati. Tijesto treba dobro umijesiti.
Ja sam miksala 10-tak minuta mikserom i još nekoliko minuta rukama dobro umijesila.
Staviti prozirnu foliju i ostaviti u frižider preko noći.
Drugi dan radimo umetanje maslaca u tijesto.
Maslac se kratko prije izvadi iz frižidera, ne smije jako omekšati tek malo "opustiti" da ga možemo razvaljati.
Da bi ga lakše razvaljala stavila sam u vrećicu za zamrzavanje (od 3 litre, onu čvršću) i razvaljala u prevokutni oblik.
Vratiti ga potom u frižider.
Kad se maslac ohladio i očvrsnuo moramo ga umetnuti u tijesto. To radimo tako da tijesto razvaljamo duplo veće od maslaca u pravokutni oblik.
U jedan dio stavimo maslac i preklopimo drugim dijelom tijesta te stisnemo rubove da ne iziđe van.
Sad slijedi preklapanje. Preklapa se na način kao kad papir stavljate u onu duguljastu kuvertu pa na 3 dijela preklapate papir.
Okrenete za 90 stupnjeva, razvaljate tijesto te ponovo preklapate na 3 dijela.
Poslije svakog preklapanja tijesto vratite u frižider na 20-tak minuta. Što više preklapanja napravite kroasani će biti lisnatiji. Ali jedno 5-6 puta je čisto dovoljno da budu ok.
Kad ste gotovi sa preklapanjem tijesto opet razvaljate u pravokutni oblik i režete kroasane. Punite po želji ili ostavite prazne.
Ostavite na sobnoj temp dok narastu te premažite jednim jajetom sa malo mlijeka. Pecite 10 minuta na 200 stupnjeva i jos 10 minuta na 180.
Slični recepti
Deserti
Deserti
Deserti