Zagrijte mlijeko dok ne postane mlako (ne vruće!). U 100 ml tog mlijeka razmrvite svježi kvasac, dodajte 1 žličicu šećera i 1 žlicu brašna. Promiješajte i ostavite 10–15 minuta na toplom da se kvasac aktivira i zapjeni. U međuvremenu otopite maslac u ostatku mlijeka i pustite da se malo ohladi.
Brašno stavite u posudu za miješanje. Dodajte preostali šećer, vanilin šećer, sol, bjelanjak, otopljeni maslac s mlijekom i nadošli kvasac. Umijesite glatko tijesto mikserom (s kukama za tijesto) – prvo kratko na najnižoj, zatim na najvišoj brzini, oko 5 minuta. Pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči (30–45 min).
Tijesto istresite na lagano pobrašnjenu površinu, kratko premijesite i oblikujte valjak. Podijelite ga na 12 jednakih dijelova i oblikujte kuglice. Posložite ih u namašćenu posudu, s glatkom stranom prema gore, s malim razmakom. Pokrijte i ostavite da se dižu još 20 minuta.
Žumanjak pomiješajte s mlijekom i premažite peciva. Pecite u donjoj trećini pećnice oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Savjet: Poslužite toplo, uz maslac i pekmez – savršeno!
Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C
Slični recepti
Kruh
Kruh
Kruh