
Priprema kvasca: U zdjelu izmrvite svježi kvasac i dodajte malo šećera i malo toplog mlijeka. Pustite da stoji 10-ak minuta dok se ne aktivira i ne zapjeni. Ako koristite suhi kvasac, pomiješajte ga s brašnom.
Miješanje tijesta: U većoj posudi pomiješajte brašno, preostali šećer i sol. Dodajte pripremljeni kvasac, toplo mlijeko, jaja i ulje ili otopljeni maslac. Miješajte mikserom s nastavkom za tijesto ili ručno, sve dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Dizanje tijesta: Oblikujte tijesto u kuglu, premažite s malo ulja, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči (oko 1 sat).
Priprema nadjeva: Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Pomiješajte omekšali maslac, šećer u prahu i kakao u prahu dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte nasjeckanu čokoladu (i cimet ako ga koristite).
Oblikovanje pužića: Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik debljine oko 0,5 cm. Ravnomjerno premažite nadjevom od čokolade i maslaca po cijeloj površini.
Rezanje: Tijesto pažljivo zarolajte u čvrstu roladu počevši od duže strane. Roladu izrežite na jednake dijelove širine oko 2-3 cm.
Završno dizanje: Složite pužiće u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih. Pokrijte ih i pustite da odstoje još 30-ak minuta kako bi se još malo digli.
Pečenje: Premažite pužiće razmućenim jajem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20-ak minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Glazura: Nakon pečenja, tople pužiće možete preliti otopljenom čokoladom, šećernom glazurom ili jednostavno posuti šećerom u prahu.
Slični recepti

Kruh

Kruh

Kruh