
1. Aktivacija kvasca: U posudu stavi šećer, malo brašna (1 žlica) i 100 ml mlake vode.
Dodaj narezani svježi kvasac i promiješaj.
Pokrij i pusti da se zapjeni (10–15 min).
2. Miješanje tijesta: U veliku zdjelu stavi preostalo brašno, sol, sjemenke kopra, suncokretove sjemenke, brusnice i orahe.
Dodaj nadošli kvasac, maslinovo ulje i postupno ostatak vode dok ne dobiješ mekano, elastično tijesto (ne smije biti previše ljepljivo).
3. Prvo dizanje: Pokrij posudu krpom
Ostaviti da se diže 60–90 minuta, dok se ne udvostruči.
4. Oblikovanje: Lagano premijesi tijesto na pobrašnjenoj podlozi.
Oblikuj kruh.
Stavi ga u namašćen i pobrašnjen kalup (ili na papir za pečenje ako pečeš na plehu).
5. Drugo dizanje: Pokrij i pusti da još 30–40 minuta odmori i naraste.
6. Pečenje: Pećnicu zagrij na 200 °C (gornji + donji grijač).
Po želji poprskaj površinu tijesta s malo vode ili maslinovog ulja.
Peći 35–40 minuta, dok korica ne postane zlatnosmeđa i kruh zvuči “šuplje” kad ga kucneš odozdo.
7. Hlađenje: Izvadi kruh i ohladi ga na rešetki barem 30 minuta prije rezanja.
Dobar tek!
Slični recepti

Kruh

Kruh

Kruh