1. U zdjelici pomiješam svježi kvasac, šećer i malo mlake vode. Ostavim desetak minuta da se zapjeni.
2.Tijesto:
U većoj zdjeli pomiješam brašno i sol, dodam maslinovo ulje i aktivirani kvasac, pa ulijem ostatak vode.Umjesim tijesto (da se ne lijepi za ruke, ali da nije tvrdo) Ako je premekano, dodam još malo brašna.
Pokrijem krpom i pustim da miruje oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
3.Oblikovanje:
Kad se tijesto digne, lagano ga premijesim i oblikujem u okrugli kruh. Stavim ga na papir za pečenje.Pokrijem opet i ostavim još pola sata da se malo “odmori”.
4.Ukrašavanje (najzabavniji dio!)
Nožem nježno zarežem oblik leptira na površini.Pomiješam žumanjak s malo mlijeka i dodam jestive boje meni je najljepša kombinacija plave i crne.
Kistom pažljivo obojam leptira. Ne mora biti savršeno, pečenje ionako sve malo “omekša” i dobije prirodan izgled.
5.Pečenje:
Pećnicu zagrijem na 220 °C.Na dno pećnice stavim malu posudu s vodom (da kruh bude hrskav izvana, a mekan iznutra).Kruh pečem oko 30 minuta, dok ne postane zlatno smeđi i lijepo miriši po cijeloj kući. Ii voilaaa najljepši kruh ikad
Slični recepti
Kruh
Kruh