Stavite mlijeko i maslac u mikrovalnu pećnicu dok postanu topli na dodir.
U međuvremenu pomiješajte brašno, kvasac i šećer u velikoj zdjeli. Dodajte mlijeko i maslac, jaje, bjelanjak i ekstrakt vanilije u suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedine u ljepljivo tijesto. Mijesite tijesto pet minuta koristeći samostojeći mikser s kukom za tijesto ili na lagano pobrašnjenoj površini. Tijesto bi trebalo postati lijepo i glatko i ne bi se smjelo lijepiti za stjenke zdjele/površine. Stavite tijesto u lagano namašćenu zdjelu i pokrijte. Ostavite da se diže 1 sat dok se ne udvostruči.
U međuvremenu obojite jaja slijedeći upute na vrećici. Lim obložiti papirom za pečenje.
Lagano pobrašnite radnu površinu i istresite tijesto. Podijelite ga na 10 dijelova i oblikujte valjke dužine 25 cm. Oštrim nožem vodoravno prepolovite valjke tijesta tako da od svakog valjka dobijete dva tanja. Sada svaki par upletite u konopac, oblikujte ga u krug i stavite u lim. Sredina kruga treba imati promjer oko 3 cm. Pustite da se uskršnja peciva dižu 30 minuta, malo nabubre i dignu se. Zagrijte pećnicu na 180 °C (160 °C pećnica na vrući zrak/plinska pećnica oznaka 4).
Pomiješajte žumanjak s mlijekom i premažite uskršnja peciva. Uskršnje pecivo pospite krokantom i listićima badema i pecite 20-25 minuta dok ne porumeni. Ubrzo nakon pečenja, u sredinu svakog uskršnjeg peciva stavite obojeno jaje.
Slični recepti
Kruh
Kruh
Kruh