
Mlijeko lagano zagrijati da bude toplo, dodati malo šećera, izmrviti svježi kvasac, promiješati i ostaviti oko 10 minuta da se aktivira.
Brašno prosijati, dodati šećer, vanillin šećer, ribanu limunovu koru i prstohvat soli. Umiješati žumanjke i aktivirani kvasac s mlijekom.
Zamijesiti tijesto ručno ili mikserom s nastavcima za tijesto. Kada se počne formirati, maslac dodavati postupno, kockicu po kockicu, dok ne dobijemo glatko i elastično tijesto.
(Maslac se može dodati i odmah zajedno sa svim sastojcima – obje varijante su u redu.)
Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu oko 60 minuta, dok se vidljivo ne udvostruči.
Dignuto tijesto kratko premijesiti i podijeliti na jednake komade od oko 80 g. Svaki komad oblikovati u kuglicu.
Kuglice razviti u krug promjera 13–15 cm. U sredinu staviti žličicu džema od šljiva ili komadić mliječne čokolade. Spojiti rubove prema sredini i dobro zatvoriti, zatim oblikovati kuglu tako da spoj bude okrenut prema dolje.
Oblikovane knedle pokriti krpom i ostaviti da miruju još 15–20 minuta.
Knedle kuhati na pari 13–14 minuta. Tijekom kuhanja ne otvarati poklopac.
Mlijeko zagrijati sa štapićem vanilije do vrenja.
U posebnoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom, gustinom, prstohvatom soli i malo mlijeka.
Smjesu postupno ulijevati u vruće mlijeko uz stalno miješanje, zatim vratiti na laganu vatru i kuhati dok se krema ne zgusne.
Kuhane germknedle pažljivo izvaditi, preliti toplom kremom od vanilije, posuti makom i šećerom u prahu te odmah poslužiti.
Slični recepti

Deserti

Deserti

Deserti