U manjoj posudi razmrvite 25 g svježeg kvasca u 100 ml mlakog mlijeka (od ukupne količine).
Dodajte 1 žličicu šećera i 1 žlicu brašna, lagano promiješajte i pokrijte krpom.
Ostavite 10–15 minuta na toplom mjestu dok se smjesa ne zapjeni i ne udvostruči volumen.
U lončiću zagrijte preostalih 100 ml mlijeka i u njemu otopite 75 g maslaca ili margarina.
U veliku posudu stavite brašno, sol, šećer, vanilin šećer, kardamom i cimet.
Dodajte aktivirani kvasac, otopljeni maslac s mlijekom, jaje i žumanjke.
Mikserom s nastavcima za tijesto najprije mijesite na najnižoj, a zatim na najvišoj brzini oko 5 minuta, dok ne dobijete glatko, elastično tijesto.
Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 45–60 minuta, odnosno dok se ne udvostruči.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Maslac, šećer, bjelanjke i mljevene orahe izmiksajte u kremastu masu sa namazom od lješnjaka.
Dignuto tijesto kratko premijesite na lagano pobrašnjenoj površini i razvaljajte u pravokutnik (oko 60 × 35 cm).
Ravnomjerno premažite nadjevom od oraha i pospite komadićima nugata.
Zatim zarolajte tijesto po dužini, pa rolu prerežite uzdužno na pola. Oba dijela lagano uvijte jedno oko drugoga i oblikujte vijenac ili pletenicu. Spojite krajeve i lagano ih pritisnite.
Položite pletenicu na lim i ostavite da miruje još oko 30 minuta dok se ponovno ne digne.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na:
Gornji i donji grijač: 180 °C
Ventilacija: 160 °C
Pecite u donjoj trećini pećnice oko 40 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Zajedno s papirom premjestite pletenicu na rešetku i ostavite da se malo ohladi.
Džem od marelice i vodu kratko prokuhajte, pa toplom smjesom premažite površinu kolača.
Ohladite i uživajte u sočnoj, mirisnoj pletenici.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači