Promiješati žlicom, pokriti i ostaviti 20 minuta. Nakon 20 minuta smočiti ruku i preklopiti tijesto 8-10 puta. Pokriti da opet odmori 20 min, napraviti još jednu seriju preklapanja pa ga ostaviti 30 min da odmori. Nakon 30 min ga prebacite u nauljenu tepsiju (veću za tanju i hrskaviju focacciu, manju za deblju i mekšu), razvucite krajeve i preklopite ih prema sredini. Okrenite tijesto na drugu stranu, pokrijte i ostavite sat vremena. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva i rešetku stavite na najnižu razinu. Tijesto nauljite i prstima napravite udubine po vrhu.
Po želji pospite sol, začine itd. Pecite 25-30 min, dok ne dobije lijepu boju.
Ohlađenu focacciu prerežite na pola. Namažite pesto na dno, zatim složite 200 g tanko rezane mortadelle s maslinama. Na grill tavi kratko ispecite začinjene ploške tikvice dok ne dobiju zlatnu boju, pa ih rasporedite preko mortadelle. Dodajte komadiće mozzarelle ili nježno položite buratu, ovisno o preferenciji. Na vrh stavite rukolu začinjenu solju, svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i nekoliko kapi aceta balsamica ili limunova soka. Poklopite gornjom polovicom focaccie, narežite na 4 do 6 porcija – i poslužite.
Slični recepti
Kruh
Kruh
Kruh