
Za početak zagrijte pećnicu na 175 °C i pripremite tri kalupa od 20 cm tako da stranice premažete maslacem, a dno obložite papirom za pečenje. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, oba šećera i sol. U drugoj zdjeli sjedinite jaja, ulje, mlijeko s octom (koje treba odstajati deset minuta) i kiselo vrhnje — svi sastojci trebaju biti sobne temperature. Suhe sastojke postupno dodajte mokrima i lagano promiješajte. Kakao i instant kavu prelijte kipućom vodom i miješajte dok ne dobijete glatku pastu, zatim je dodajte u tijesto. Podijelite smjesu na tri dijela, rasporedite u kalupe i pecite 20–22 minute, dok čačkalica ne izađe s nekoliko vlažnih mrvica. Kore najprije ohladite 20 minuta u kalupima, a potom ih preokrenite na rešetku i pustite da se potpuno ohlade.
Tamnu čokoladu otopite na laganoj vatri zajedno s javorovim sirupom ili medom, pazeći da smjesa ostane topla i tekuća, ali ne prevruća. U drugoj zdjeli izmiksajte krem sir, kakao, šećer u prahu i prstohvat soli, zatim umiješajte rum. Dodajte hladno vrhnje za šlag i miksajte dok krema ne postane lagano pjenasta. Polako ulijte toplu otopljenu čokoladu i ostavite kremu oko dvadeset minuta da se stegne do mazive teksture.
Kada su kore potpuno ohlađene, na prvu rasporedite dio kreme i poravnajte. Ponovite postupak s preostale dvije kore, a zatim cijelu tortu obložite tankim, ravnomjernim slojem kreme.
Za glazuru zagrijte slatko vrhnje gotovo do vrenja te ga prelijte preko nasjeckane mliječne čokolade. Miješajte dok se ne otopi i ne postane glatka. Ovu glazuru zatim prelijte preko torte i lagano je rasporedite da ravnomjerno prekrije površinu. Po želji dodajte i malo naribane mliječne čokolade za završni ukras.
Slični recepti

Deserti

Deserti

Deserti