Što su mahune vanilije?

Mahune vanilije su fermentirane mahune koje sadrže sjemenke vanilije. Nakon berbe još zelenih mahuna počinje proces sušenja kojim se razvija prirodna aroma vanilije.

Pulpa (sjemenke) mahuna vanilije je mesnata, baršunaste, zaokružene arome.

 

Želite saznati više o biljci? Dozvolite nam da vas povedemo na putovanje u trope na kojem ćete saznati sve o podrijetlu i uzgoju ove vrste orhideja.

Za što se koriste mahune vanilije?

Prave mahune vanilije idealan su izbor za one koji žele najprirodniji od svih proizvoda od vanilije. Sjemenke se mogu koristiti za obogaćivanje slatkih i aromatičnih jela. Ali nikako nemojte baciti ni svježe mahune! Naročito su dobre za pravljenje domaćeg vanilin šećera.

Kupnja i čuvanje mahuna vanilije

Kada kupujete čitave mahune vanilije trebate obratiti pažnju na nekoliko karakteristika koje će vam pomoći pri izboru kvalitetnog proizvoda. Evo kako ćete prepoznati mahune vanilije vrhunske kvalitete.

1

Odaberite mekane mahune vanilije u kojima možete osjetiti pulpu i koje ne pucaju prilikom savijanja. Tako vam se neće dogoditi da kupite suhe mahune.

2

Mahune vanilije moraju biti ravnomjerno tamnosmeđe ili crne boje. Izbjegavajte mahune s bijelim mrljama i izblijedjele mahune.

3

Ako prije kupnje imate priliku uzeti mahunu u ruku, opipajte joj kožu. Mora podsjećati na kožu i ne smije puknuti prilikom savijanja.

Kupljene mahune vanilije čuvajte u staklenki na hladnom i suhom mjestu. Mahune vanilije ne smiju se izlagati vrućini, jer će izgubiti vlagu i pulpa će se sasušiti.

Kupljene mahune vanilije čuvajte u staklenki na hladnom i suhom mjestu. Mahune vanilije ne smiju se izlagati vrućini, jer će izgubiti vlagu i pulpa će se sasušiti.

Poput mnogih proizvoda, mahune vanilije dobre su za upotrebu i nakon isteka deklariranog roka trajanja. Ako se vaše mahune vanilije sasuše toliko da ih je teško sastrugati, možete ih samljeti u fini prah od vanilije.

Zamjena za mahune vanilije

Odjel za pečenje razvio je čitav asortiman proizvoda od vanilije kojima možete zamijeniti svježe sjemenke vanilije. Ekstrakt vanilije izvrsna je alternativa zahvaljujući konzistenciji jednostavnoj za upotrebu. Ako u vašem receptu piše da vam je potrebna jedna mahuna vanilije, stavite dvije žličice ekstrakta vanilije. Ako u jelu trebaju biti vidljive mrvice vanilije, prije kupnje provjerite sadrži li vaš ekstrakt sjemenke vanilije ili ne.

Ispravan način vađenja sjemenki iz mahuna vanilije

Mnogi pekari-amateri ne usuđuju se koristiti čitave mahune vanilije jer ne znaju odstraniti sjemenke. U ovom videu pokazat ćemo vam kako sastrugati svježe sjemenke u nekoliko kratkih koraka.

1
2
3
4
5

Sjemenke trebate iskoristi čim ih izvadite iz mahune, jer će se inače sasušiti i izgubiti aromu.

Recepti s mahunama vanilije

Privola za praćenje

Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.

Nužne značajke

Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.

Uvijek aktivne
Analitika i personalizacija

Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.

Da

ne

(Re-)Marketing / dijeljenje podataka s trećim stranama

Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.

Da

ne