Flag

Vanilija

Vanilija od biljke do proizvoda
Inspiracija
Vanilija
Vanilija: Od biljke do proizvoda

Koje sve vrste vanilije postoje? Odakle dolaze mahune vanilije koje možete kupiti u lokalnom supermarketu? Kako se mahune uzgajaju, beru i prerađuju? Saznajte sve što trebate znati o biljci, cvjetovima i plodu vanilije.

Biljka vanilija pripada porodici orhideja. Na svijetu postoji iznimno puno vrsta orhideja. Međutim, samo tri imaju plodove od kojih dobivamo vaniliju.

Picture -

1. Najpopularnija vrsta orhideje je Vanilla planifolia. Od nje dobivamo popularnu Bourbon vaniliju od koje se, među ostalim, proizvodi vanilin šećer. Samo se vanilija ubrana na otocima Bourbon vanilije: Madagaskaru, Komorima, La Réunionu, Sejšelima i Mauricijusu smije nazivati Bourbon vanilijom. Mahune vanille planifolie intenzivne su arome i slatkog okusa.

2. Osim Vanille planifolie, postoji i Vanilla tahitensis, koja je izvorno rasla na Tahitiju, ali se u međuvremenu počela uzgajati diljem svijeta. Radi se o hibridu Vanille planifolie i Vanille odorate. Tahićanska vanilija tanke je stabljike, uskih listova i kratkih mahuna. Mahune su vlažne i debele, pa sadrže više vode i manje sjemenki.

3. Treća vrsta orhideje je Vanilla pompona, čije su stabljike dugačke do 28 cm. Ova vrsta poznata je kao vanilija za parfeme zahvaljujući suptilnim notama citrusa i sladića. Uglavnom se koristi u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Podrijetlo vanilije: Gdje raste?

Do trenutka kada posegnete za paketićem mahuna vanilije u supermarketu, one su već prevalile jako daleki put. Vanilija je divlja biljka koja raste u tropskim šumama. Prve biljke vanilije otkrivene su u Srednjoj Americi ili točnije u Meksiku. Danas se većina vanilije uzgaja na Madagaskaru. 80% ubranih mahuna dolazi iz te otočne zemlje uz jugoistočnu obalu Afrike.

Uzgoj vanilije

Picture -

Potrebni su joj sunce i hladovina, toplina i točno prava količina vlažnosti – vanilija je zahtjevna biljka. Najveće plantaže nalaze se u tropskom klimatskom području. Vlasnici plantaža mogu početi brati zrele mahune tek tri do četiri godine poslije sadnje.

Oprašivanje i zrelost

Picture -

Uzgoj vanilije zahtijeva puno strpljenja. Vrlo malo vrsta pčela prirodno oprašuje biljke koje rastu u divljini. Na plantažama vanilije, „bračni posrednici“ ručno oprašuju biljke kako bi na njima počeli rasti plodovi.

Jeste li znali da orhideja vanilije cvjeta tek svake druge ili treće godine, a žuto-zeleni cvjetovi otvaraju se na svega nekoliko kratkih sati?

Branje vanilije

Picture -

Oko devet mjeseci nakon uspješnog oprašivanja niču zeleni plodovi oblika mahune – mahune vanilije. Mahune su tijekom berbe neutralne arome i okusa.

Prerađivanje vanilije: Blanširanje, fermentacija, sušenje

Picture -

Kako bi dobili svoju karakterističnu boju i razvili intenzivnu aromu vanilije zelene plodove je potrebno preraditi.

Blanširanje
Prvi korak u ovom procesu je blanširanje zelenih mahuna u vrućoj vodi na temperaturi od 60 do 70°C tri minute. Visoka temperatura mahune čini savitljivima i prekida proces rasta.

 

Fermentacija
Mahune se odmah nakon blaširanja umataju u tople vunene deke. U roku od 48 sati posmeđe i razviju suptilnu slatku aromu.

 

Sušenje
Mahune vanilije potom se stavljaju na prostirače ili deke i suše na suncu  dva do tri sata dnevno idućih šest tjedana. Međutim, sunce ne smije biti prejako. Da bi proces sušenja bio uspješan, mahune se po noći zamataju u deke. Mahune izgube do polovine težine u tih šest tjedana, ali zadržavaju svoju intenzivnu boju i divnu aromu.
Nakon sušenja na suncu, mahune se suše u hladu, rasprostrte na zrakopropusnoj površini (rešetki). Radnici mahune sortiraju po kakvoći i dužini i naposljetku ih povezuju.

 

Razvijanje arome
Mahune vanilije potom se dva mjeseca čuvaju u drvenim kutijama omotane u navošteni papir. Tada razvijaju punu aromu vanilije. U ovoj fazi procesa redovno se provjerava kakvoća mahuna. Od 6 kg ubranih zelenih mahuna na kraju se dobiva oko 1 kg aromatičnih mahuna vanilije. Vanilin koji se dobiva ovim procesom je glavna aromatična tvar čiji je udio u mahuni vanilije 1,2%. Sastoji se od kristala, poznatih kao vanilin mraz, koji se stvaraju na površini mahuna. Uz vanilin u minijaturnim crnim sjemenkama vanilije, mahune sadrže i čitav niz drugih aromatičnih tvari.    

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama