Flag

Mramorni keksi

oko 60 komada
Lagano
80
Hrskavi keksići preliveni prekrasnom mramornom glazurom
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Ako je tijesto premekano, stavite ga prekrivenog oko 30 minuta u hladnjak.
Recipe Tips
Mramorni keksi se u dobro zatvorenoj kutiji mogu čuvati oko 2 tjedna.
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Pribor
Za lim za pečenje i oblikovanje keksa
Papir za pečenje
kalupi za kekse (npr. srce, božićna drvca)

Sastojci

Prhko tijesto
300 gpšeničnog brašna
1 razom puna žličicaDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
100 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
1 prstohvatsoli
1 komjaja
150 gmekog maslaca
Šećerni preljev
200 gšećera u prahu
oko 3 žlicesoka od 1 limuna
Za ukrašavanje
Dr. Oetker jestive boje za kolače (crvena i zelena)
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
1

Priprema

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu.

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 200 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 180 °C

2

Prhko tijesto

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo u posudi. Dodajte šećer, vanilin šećer, sol, jaje i maslac ili margarin i mikserom (lopaticama) izradite glatko tijesto, miješajući najprije kratko na najnižoj, a potom na najvišoj brzini.


Tijesto prepolovite i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od približno ½ cm. Od jedne polovice tijesta izrezujte srca, a od druge božićna drvca. Stavite motive na lim za pečenje i pecite.

Položaj rešetke: sredina pećnice

Vrijeme pečenja: 10 - 12 Minute


Kekse s papirom za pečenje povucite na rešetku za kolače i ostavite da se ohlade.

3

Ukrašavanje

Šećer u prahu pomiješajte sokom od limuna kako biste dobili preljev. U šećerni preljev dodajte malo crvene jestive boje i čačkalicom oprezno provucite tako da dobijete mramorni uzorak.


Taj postupak treba ponoviti ako je jestiva boja slabo vidljiva.
Srca površinom oprezno uronite u glazuru, podignite i ostavite glazuru da se stvrdne na listu papira za pečenje.

4

Kako biste ukrasili božićna drvca ponovite isti postupak izrade šećernog preljeva, potom preljev obojite s malo zelene jestive boje.

  • Ako je tijesto premekano, stavite ga prekrivenog oko 30 minuta u hladnjak.
  • Mramorni keksi se u dobro zatvorenoj kutiji mogu čuvati oko 2 tjedna.