Vodu i šećer zagrijavati u većem loncu dok ne zavrije. Povremeno promiješati kako bi se šećer brže otopio. Kada zavrije, maknuti s vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. Ovaj korak najbolje je napraviti večer prije branja ruža.
Za ovaj sirup koriste se starinske sorte jestivih ruža. Ruže se beru u jutarnjim satima, najbolje između 8 i 10 sati, po suhom vremenu bez kiše (najmanje tri dana nakon oborina). Latice je potrebno odvojiti, pregledati i očistiti od eventualnih nečistoća i insekata (nemojte ih prati vodom).
U ohlađenu mješavinu vode i šećera dodajte Citronku i promiješajte dok se ne otopi. Citronka, koja sadrži limunsku kiselinu, osim što daje odličan okus, pridonosi i prekrasnoj crvenkastoj boji sirupa od ruže.
U čiste staklenke stavite latice ruža do otprilike 2–3 prsta ispod vrha, a zatim ulijte mješavinu vode, šećera i Citronke gotovo do samog vrha staklenke. Tijekom stajanja, latice će isplivati na površinu. Na staklenke stavite poklopce okrenute naopako (nemojte ih zatvarati), tanjuriće ili ih prekrijte gazom, te ostavite na hladnom i tamnom mjestu (npr. u smočnici) 4–5 dana (najmanje 3 dana).
Nakon što prođe predviđeno vrijeme, sirup promiješajte i pažljivo procijedite u drugu posudu ili vrč, koristeći cjediljku obloženu čistom gazom.
Čiste staklene boce i čepove zagrijte u pećnici na 100 °C, a zatim pomoću lijevka ulijte procijeđeni sirup od ruže. Boce zatvorite čepovima i, dok su još vruće, umotajte ih u deku te ostavite da se potpuno ohlade (to je jedan oblik pasterizacije). Drugi način za duže očuvanje sirupa je da ga ulijete u čiste plastične boce i pohranite u zamrzivač.
Sirup razrijedite s vodom u omjeru 1:4 ili 1:5 i poslužite uz led.
Slični recepti
Zimnica
Zimnica
Zimnica