Pripremite uski kalup za kruh dimenzija 26 × 10 × 7 cm (ili sličnih dimenzija) i obložite ga papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 160 °C.
Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: 160 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 140 °C
U prikladnoj posudi izmiksajte jaja, šećer, limun-šećer i naribanu koricu limuna (ako koristite neprskani domaći limun, nije potrebno prethodno namakanje; u suprotnom limun ostavite nekoliko sati u vodi s malo sode bikarbone). Zatim dodajte ulje i kratko miksajte na manjoj brzini, potom dodajte grčki jogurt i sok limuna, pa sve ponovno kratko izmiksajte. Na kraju u smjesu prosijte brašno i prašak za pecivo te još jednom kratko izmiksajte mikserom na najmanjoj brzini.
Borovnice pomiješajte s gustinom i vanilin šećerom (po želji).
U pripremljeni kalup ulijte polovicu smjese za biskvit, rasporedite polovicu borovnica, zatim ponovite postupak – ostatak biskvita pa preostale borovnice.
Kolač pecite 30 minuta na 160 °C, zatim povećajte temperaturu na 180 °C i pecite još otprilike 20–25 minuta (vrijeme i temperaturu prilagodite svojoj pećnici).
Pečeni kolač izvadite iz pećnice, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
Vrijeme pečenja: oko 50 - 55 Minute
Za šećernu glazuru u prikladnoj posudi pomiješajte sve navedene sastojke. Možete koristiti i karamelizirani sok od borovnica, šaku borovnica pomiješati jednom žlicom šećera i zagrijati u malom lončiću oko 5 minuta dok ne puste sok. Taj sok se zatim dodaje u glazuru.
Prohlađeni kolač izvadite iz kalupa, uklonite papir za pečenje, premjestite na rešetku i prelijte glazurom.
Ukrasite listićima svježe mente, kriškama limuna i borovnicama.
Dobar tek!
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači