Mlijeko zagrijati tek toliko da bude toplo na dodir, u njemu rastopiti maslac ili margarin, a lim nježno premazati maslacem ili margarinom.
Brašno i suhi kvasac pomiješati u posudi za miješanje. Dodati ostale sastojke i mlijeko s otopljenim maslacem. Umijesiti glatko tijesto mikserom s nastavcima za tijesto – prvo kratko na najnižoj, zatim na najvišoj brzini, ukupno oko 5 minuta. Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu dok se ne udvostruči.
Sve sastojke staviti u posudu i mikserom s nastavcima za miješanje izraditi mrvičasto tijesto.
Tijesto kratko premijesiti na lagano pobrašnjenoj podlozi, oblikovati u rolu i razvaljati prema veličini lima. Premazati mlijekom i ravnomjerno posuti pripremljenim posipom. Ostaviti da ponovno naraste dok se vidljivo ne poveća. U međuvremenu zagrijati pećnicu.
Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: 200 °C
Temperatura pećnice s ventilatorom: 180 °C
Staviti lim u sredinu pećnice i peći oko 20 minuta.
Kolač s dizanim tijestom je najbolje poslužiti dok je još malo topli – tada je najmekši i najfiniji.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači