KOLAČIĆI na DR. OETKER internetskoj stranici

Ova internetska stranica pohranjuje kolačiće na vaša računala kako bi sama internetska stranica bolje funkcionirala i da bismo lakše shvatili na koji način koristite našu internetsku stranicu. Nastavkom uporabe ove internetske stranice (klikom mišem, navigacijom ili listanjem) ili uklanjanjem ove napomene o kolačićima dajete svoj pristanak za primjenu i uporabu kolačića. Za više informacija o kolačićima i njihovom brisanju, pročitajte našu politiku privatnosti.

Ukrašavanje keksa čokoladom

1

Kako bi čokolada prilikom otapanja poprimila lijep sjaj, treba je temperirati na odgovarajući način. Kuvertiru/čokoladu grubo nasjeckajte i najprije 2/3 kuvertire/čokolade stavite u malu zdjelu te miješajući u potpunosti otopite.  Zdjelica s kuvertirom/čokoladom pritom bi trebala samo visjeti nad vodenom parom kako se kuvertira/čokolada ne bi previše zagrijala i postala grudičasta. Nemojte pustiti da voda kuha jer kipuća voda može dospjeti u kuvertiru/čokoladu i izazvati njezino zgrušavanje, tj. zgušnjavanje. 

2

Umiješajte posljednju trećinu i na taj način pustite kuvertiru/čokoladu da se ohladi na približno 26-28°C, tj., miješajte tako dugo dok se i zadnja trećina ne otopi. Potom kuvertiru/čokoladu miješajući još jednom zagrijte ne temperaturu od približno 30-32°C. Za precizno temperiranje preporučuje se upotreba kuhinjskog termometra.

3

Prije daljnje upotrebe kuvertire/čokolade napravite probu. Uronite vrh noža u otopljenu kuvertiru/čokoladu (slika 2). Ako se kuvertira/čokolada u kratko vrijeme stvrdne i postane sjajna, ima optimalnu temperaturu te bi je trebalo odmah dalje iskoristiti.