za ovaj recept Pita od borovnica
malo | masnoće |
100 ml | mlijeka |
25 g | maslaca |
250 g | pšeničnog brašna |
1 omot | Dr. Oetker Kvasca instant |
30 g | šećera |
1 omot | Dr. Oetker Vanilin šećera |
1 | jaje (veličine M) |
125 g | pšeničnog brašna |
75 g | mekog maslaca ili margarina |
50 g | šećera |
1 omot | Dr. Oetker Vanilin šećera |
1 žlica | mlijeka |
480 g | borovnica (neto količina) |
40 g | Dr. Oetker Original Gustina finog jestivog škroba |
1 žlica | šećera |
1 vrh noža | mljevenog cimeta |
1 | žumanjak (veličine M) |
1 žlica | mlijeka |
Za pripremu ocijedite borovnice kroz cjedilo i skupite tekućinu.
Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin. U posudi pažljivo pomiješajte brašno i kvasac. Dodajte ostale sastojke i mješavinu mlijeka i masnoće. Zatim mikserom (lopaticama) izradite glatko tijesto, miješajući najprije kratko na najnižoj, a potom oko 5 minuta na najvećoj brzini. Tijesto oblikujte u valjak. Ostavite tijesto prekriveno na toplom mjestu da se diže, dok se vidno ne poveća.
Stavite brašno u posudu. Dodajte ostale sastojke i mikserom (lopaticama) izradite tijesto, miješajući najprije na najnižoj, a potom na najvećoj brzini. Potom od tijesta oblikujte valjak.
Izmjerite 300 ml prikupljene tekućine. Pomiješajte Gustin zajedno sa šećerom i 4 žlice koje ste odvojili od tekućine. Ostalu tekućinu stavite da zakuha. Maknite tekućinu sa štednjaka, umiješajte smjesu Gustina i ponovno kratko zakuhajte. Umiješajte borovnice i cimet te ostavite da se malo ohladi.
Namastite kalup za tortu. Zagrijte pećnicu.
Električna pećnica oko 180 °C
Pećnica na vrući zrak oko 160 °C
Dizano tijesto lagano pospite brašnom, izvadite iz posude i na pobrašnjenoj radnoj površini dobro promijesite s prhkim tijestom. 2/3 tijesta razvaljajte u oblik kruga (Ø oko 34 cm) i stavite na kalup za tortu. Tijesto odrežite oko 1 cm ispod ruba. Dno probodite vilicom. Ostatke tijesta izmijesite s preostalim tijestom.
Nadjev od borovnica raspodijelite po tijestu i ravnomjerno poravnajte. Preostalo tijesto razvaljajte u oblik kruga (Ø oko 30 cm). S kalupima po želji, npr. u obliku srca (4-5 cm), izrežite male motive. Izrezane motive stavite po želji na nadjev i lagano pritisnite.
Žumanjak dobro pomiješajte s mlijekom i premažite motive. Tijesto ostavite da se diže 10 minuta na toplom mjestu. Potom ga stavite na rešetku u pećnicu.
Nivo pećnice: donja trećina
Vrijeme pečenja: oko 28 Minute
Pitu ostavite da stoji u kalupu na kuhinjskoj rešetki oko 20 minuta. Najbolje poslužiti dok je još toplo.
Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.
Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.
Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.
Da
ne
Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.
Da
ne