KOLAČIĆI na DR. OETKER internetskoj stranici

Ova internetska stranica pohranjuje kolačiće na vaša računala kako bi sama internetska stranica bolje funkcionirala i da bismo lakše shvatili na koji način koristite našu internetsku stranicu. Nastavkom uporabe ove internetske stranice (klikom mišem, navigacijom ili listanjem) ili uklanjanjem ove napomene o kolačićima dajete svoj pristanak za primjenu i uporabu kolačića. Za više informacija o kolačićima i njihovom brisanju, pročitajte našu politiku privatnosti.

Pita od borovnica

Sočna pita od dvije vrste tijesta s nadjevom od borovnica

12 komada

potrebno malo iskustva 60 minuta

Sastojci

Sastojci

za ovaj recept Pita od borovnica

Za kalup za torte (Ø 30 cm):

malo masnoće

Dizano tijesto:

100 ml mlijeka
25 g maslaca
250 g pšeničnog brašna
1 omot Dr. Oetker Kvasac instant
30 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećer
1 jaje (veličine M)

Prhko tijesto:

125 g pšeničnog brašna
75 g mekog maslaca ili margarina
50 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećer
1 žlica mlijeka

Nadjev:

480 g borovnica (neto količina)
40 g Dr. Oetker Original Gustin fini jestivi škrob
1 žlica šećera
1 vrh noža mljevenog cimeta

Za premazivanje:

1 žumanjak (veličine M)
1 žlica mlijeka

preparation

Priprema

1

Priprema

Za pripremu ocijedite borovnice kroz cjedilo i skupite tekućinu.

2

Dizano tijesto

Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin. U posudi pažljivo pomiješajte brašno i kvasac. Dodajte ostale sastojke i mješavinu mlijeka i masnoće. Zatim mikserom (lopaticama) izradite glatko tijesto, miješajući najprije kratko na najnižoj, a potom oko 5 minuta na najvećoj brzini. Tijesto oblikujte u valjak. Ostavite tijesto prekriveno na toplom mjestu da se diže, dok se vidno ne poveća.

3

Prhko tijesto

Stavite brašno u posudu. Dodajte ostale sastojke i mikserom (lopaticama) izradite tijesto, miješajući najprije na najnižoj, a potom na najvećoj brzini. Potom od tijesta oblikujte valjak.

4

Nadjev

Izmjerite 300 ml prikupljene tekućine. Pomiješajte Gustin zajedno sa šećerom i 4 žlice koje ste odvojili od tekućine. Ostalu tekućinu stavite da zakuha. Maknite tekućinu sa štednjaka, umiješajte smjesu Gustina i ponovno kratko zakuhajte. Umiješajte borovnice i cimet te ostavite da se malo ohladi.

5

Namastite kalup za tortu. Zagrijte pećnicu.
 

Električna pećnica oko 180 °C

Pećnica na vrući zrak oko 160 °C

6

Kombinirano tijesto

Dizano tijesto lagano pospite brašnom, izvadite iz posude i na pobrašnjenoj radnoj površini dobro promijesite s prhkim tijestom. 2/3 tijesta razvaljajte u oblik kruga (Ø oko 34 cm) i stavite na kalup za tortu. Tijesto odrežite oko 1 cm ispod ruba. Dno probodite vilicom. Ostatke tijesta izmijesite s preostalim tijestom.

7

Nadjev od borovnica raspodijelite po tijestu i ravnomjerno poravnajte. Preostalo tijesto razvaljajte u oblik kruga (Ø oko 30 cm). S kalupima po želji, npr. u obliku srca (4-5 cm), izrežite male motive. Izrezane motive stavite po želji na nadjev i lagano pritisnite.

8

Premazivanje

Žumanjak dobro pomiješajte s mlijekom i premažite motive. Tijesto ostavite da se diže 10 minuta na toplom mjestu. Potom ga stavite na rešetku u pećnicu.
  
  

Nivo pećnice donja trećina

Vrijeme pečenja: oko 28 Minuta

Pitu ostavite da stoji u kalupu na kuhinjskoj rešetki oko 20 minuta. Najbolje poslužiti dok je još toplo.

Upotrebljeni Dr. Oetker proizvodi

Kliknite ovdje za detalje o proizvodu