Flag

Kolač iz kalupa za Uskrs

oko 10 komada
Srednje teško
105
Svijetli kolač s tamnim motivom uskršnjeg zeca i uskršnjim jajima
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Umjesto zečeva možete izrezati i druge motive (oblike), na primjer srca ili cvjetove.
Recipe Tips
Kolač se može pripremiti i 2 dana unaprijed ili ga možete i zamrznuti.
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Za kalup za pečenje (20 x 11 cm)
malomasnoće
malopšeničnog brašna
Tamno tijesto
65 gmaslaca ili margarina (omekšalog)
65 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
1jaje (veličine M)
75 gpšeničnog brašna
1 razom puna žličicaDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
10 gDr. Oetker Kakaa za kolače
2 žlicemlijeka
3 žliceDr. Oetker Kakao mrvica
Svijetlo tijesto
100 gmaslaca ili margarina (mekog)
100 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
2jaja (veličine M)
150 gpšeničnog brašna
1 ½ razom pune žličiceDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
75 mlmlijeka
Za ukrašavanje
3 žlicesoka od naranči
oko 150 gtamne čokolade
1 žlicaulja (suncokretovog ulja)
Dr. Oetker Šarene mrvice
50 gDr. Oetker Fondant Dekor zeleni
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Kakaa za kolače
Picture - Dr. Oetker Kakao mrvica
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Šarene mrvice
1

Priprema

Kalup za pečenje namastite i pobrašnite. Prethodno zagrijte pećnicu.

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C

2

Tamno tijesto

U zdjeli mikserom (metlicama) izradite maslac i šećer u glatku smjesu. Dok miješate postupno dodajte šećer i vanilin šećer dok se sve ne poveže. Dodajte jaje i miješajte na najvećoj brzini oko ½ minute. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom i naizmjence s mlijekom dodajte smjesi miješajući na srednjoj brzini. Na kraju umiješajte kakao mrvice. Tijesto izlijte u pripremljeni kalup, poravnajte i stavite peći.

Vrijeme pečenja: oko 30 Minute


Pečen kolač prvo ostavite desetak minuta u kalupu. Potom ga izvadite iz kalupa i ostavite na rešetci za kolače da se ohladi.

3

Ohlađeni kalup očistite i ponovo ga namastite i pobrašnite. Ponovo zagrijte pećnicu.

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C

4

Čokoladni kolač narežite na kriške širine oko 1 cm. Okrajke kolača stavite u zdjelu (sa strane). Iz kriški izrežite zečiće (oko 5 cm) ili druge uskršnje motive. Ostatke također stavite u zdjelu. Zečeve posložite jedan uz drugi po sredini kalupa pri čemu na krajevima ostavite po 1 cm (razmaka).

5

Svijetlo tijesto

U zdjeli mikserom (metlicama) izradite maslac i šećer u glatku smjesu. Dok miješate, postupno dodajte šećer i vanilin šećer dok se sve ne poveže. Svako jaje miješajte na najvećoj brzini po ½ minute. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i naizmjence s mlijekom dodajte smjesi miješajući na srednjoj brzini. Tijesto pažljivo izlijte u kalup tako da se zečevi ne pomaknu, i stavite peći.

Vrijeme pečenja: oko 35 Minute


Pečen kolač prvo ostavite desetak minuta u kalupu. Potom ga izvadite iz kalupa i ostavite na rešetci za kolače da se ohladi.

6

Ukrašavanje

Ostatke kolača izmrvite u zdjeli i dodajte sok od naranče. Mikserom (metlicama) prvo miješajte na najmanjoj, a zatim na srednjoj brzini dok ne nastane ljepljiva smjesa. Od smjese oblikujte oko 16 jaja jednake veličine. U vodenoj kupelji na laganoj vatri otopite tamnu čokoladu s uljem. Jaja prelijte otopljenom čokoladom i pospite šarenim mrvicama. Ostavite da se stisnu na komadu papira za pečenje. Ostatkom čokolade prelijte kolač i pustite da se stisne. Fondant protisnite kroz grubo sito, od toga napravite gnijezda u koja stavite jaja i sve stavite na i oko kolača.

  • Umjesto zečeva možete izrezati i druge motive (oblike), na primjer srca ili cvjetove.
  • Kolač se može pripremiti i 2 dana unaprijed ili ga možete i zamrznuti.