Ogulite limune i uklonite svu bijelu kožicu. Izrežite filete voća i dodatno ih lagano iscijedite, prikupljajući sok. Odvažite 500 g fileta. Iscijedite preostale limune dok ne dobijete 500 ml limunovog soka.
Staklenke i poklopce (twist-off) prokuhajte ili isperite vrlo vrućom vodom.
U lonac stavite limunove filete i sok. Gelfix pomiješajte s 2 žlice šećera i umiješajte u smjesu u loncu. Zagrijavajte uz miješanje dok ne zavrije.
Kada zavrije, dodajte preostali šećer i kuhajte uz stalno miješanje najmanje 3 minute dok pekmez ne ključa.
Savjet – Test zgušnjavanja: Stavite 1–2 žličice vruće smjese na tanjur. Ako se ne stvrdne nakon kratkog vremena, nastavite kuhati još 1 minutu i ponovite test.
Po potrebi uklonite pjenu s površine. Vrući džem odmah ulijte do vrha u pripremljene staklenke i čvrsto zatvorite poklopcem.
Slični recepti
Zimnica
Zimnica
Zimnica