
1. Aktivacija kvasca: U maloj zdjelici pomiješaj toplo mlijeko (180 ml) s 13 g šećera. Dodaj kvasac i promiješaj. Ostavi 5–7 minuta dok ne zapjeni.
2. Priprema suhih sastojaka: U velikoj zdjeli pomiješaj brašno i sol. Ostavi sa strane.
3. Spajanje sastojaka: Kad se kvasac aktivirao, ulij ga u zdjelu miksera s kukom za tijesto. Dodaj ostatak šećera, grčki jogurt/kiselo vrhnje, maslac, jaja, vaniliju i smjesu brašna.
4. Miješanje: Miksaj 1 minutu na niskoj brzini dok se sastojci ne povežu. Ostaviti 5 minuta da brašno upije tekućinu.Zatim miksaj na srednjoj brzini 5–7 minuta dok tijesto ne postane glatko, elastično i počne se odvajati od stjenki posude. Ako je previše ljepljivo, dodaj po 1 žlicu brašna dok ne postigneš dobru teksturu.
5. Dizanje tijesta: Prekrij zdjelu krpom i ostavi tijesto da se diže 30–45 minuta ili dok se ne udvostruči.
6. Dok se tijesto diže, pripremi nadjev tako da pomiješaš omekšali maslac, smeđi šećer, cimet i vaniliju dok ne postane glatko. Ostavite sa strane.
7. Namaži lim za pečenje veličine 23×33 cm maslacem.
8. Kada se tijesto digne, pobrašni radnu površinu. Lagano pospi tijesto još s malo brašna.
9. Za 12 manjih razvaljaj na 61×38 cm.
10. Ravnomjerno premaži nadjev preko tijesta ostavljajući mali rub oko rubova.
11. Počevši s duže strane, čvrsto zarolaj tijesto u roladu. Oštrim nožem ili dentalnim koncem izrežite 12 manjih rolica (svaka oko 5 cm širine).
12. Posloži rolice u pripremljeni lim za pečenje. Pokrij i pusti da se dižu još 25–30 minuta dok ne postanu napuhane.
13. Zagrij pećnicu na 175 °C.
14. Kada su rolice narasle, zagrij slatko vrhnje u mikrovalnoj 15 sekundi i prelij ga preko rolica.
15. Za 12 manjih rolica peci na 175 °C prvih 20–22 minute, zatim povisi temperaturu na 190 °C i peci još 5–7 minuta.
16. Dok se peku, pripremi kremasti preljev od sira: u velikoj zdjeli ručnim mikserom izmiksaj krem sir i omekšali
maslac dok ne postanu pjenasti. Zatim umiješaj šećer u prahu i vaniliju dok ne postane glatko.
17. Izvadi rolice iz pećnice i ostavi da odstoje 10–15 minuta. Zatim, premaži kremasti preljev od sira po rolicama.
I to je to! Mekane, mirisne cimet rolice koje svi obožavaju! Dobar tek!
Slični recepti

Kolači

Kolači

Kolači