Pripremite lim obložen masnim papirom.
U tavi otopite šećer s vodom na srednje jakoj vatri, bez miješanja, samo povremeno protresite posudu kako bi se šećer ravnomjerno rastopio.
Kad smjesa poprimi zlatno-jantarnu boju, dodajte oguljene lješnjake i prstohvat soli, pa brzo promiješajte.
Dobivenu smjesu izlijte na pripremljeni papir i ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađene karamelizirane lješnjake grubo usitnite u multipraktiku, pazite da ne budu presitni, kako bi zadržali lijepu hrskavost.
Prašak za puding i šećer pomiješajte s malo hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Umiješajte pripremljenu smjesu i kuhajte nekoliko minuta, dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.
U ohlađeni puding dodajte mascarpone i kratko izmiksajte. Zatim lagano umiješajte prethodno tučeno vrhnje za šlag, dok ne dobijete glatku, prozračnu kremu.
U dublju posudu (otprilike 30 × 23 cm) slažite red piškota namočenih u kavu ili mlijeko. Premažite slojem kreme, zatim prelijte karamel preljevom i pospite usitnjenim karameliziranim lješnjacima.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke. Gotov kolač stavite u hladnjak na nekoliko sati – idealno preko noći – kako bi se okusi sjedinili i tekstura učvrstila. Poslužite ohlađeno.
Slični recepti
Deserti
Deserti
Deserti