Flag

Vanilija

Činjenice
Inspiracija
Vanilija
Vanilija: Činjenice

Kao kraljica začina, vanilija je jedan od najskupljih i najpopularnijih začina na svijetu. Dozvolite da vas mirisna aroma vanilije povede na putovanje i saznajte nešto o povijesti same biljke. Otkrijte naše fantastične proizvode od vanilije i slasne recepte divne arome vanilije.

Činjenice o vaniliji

Na našem fascinantnom putovanju svijetom vanilije saznat ćemo razne zanimljivosti. Ovdje smo prikupili najvažnije činjenice.

Kako se izgovara riječ vanilija?

Kada biste riječ vanilla potražili u rječniku utvrdili biste da se izgovara točno onako kako se piše – s čujnim „I“ u sredini [vəˈnɪl.ə]. Riječ vanilija nastala je od francuskog vanille i španjolskog vainilla, koji doslovno znače mahunica.
Bourbon vanilija tako je nazvana po otoku Réunion, istočno od Madagaskara, koji se do 1974. zvao Île de Bourbon, na kojem se do dana današnjeg uzgajaju mahune Bourbon vanilije.

Kakvog je okusa vanilija?

Vanilija je baršunastog, slatkog okusa. U jakoj aromi Bourbon vanilije mogu se osjetiti cvjetne, drvene, pa čak i alkoholne note. Vanilija zahvaljujući svojoj kompleksnoj aromi ima široku primjenu u kulinarstvu. Ovdje možete pronaći recepte za slatka i aromatična jela s vanilijom.

Koje je boje vanilija?

Mahune i sjemenke vanilije nisu žute boje klasičnog sladoleda od vanilije. U stvari su – crne. Crne točkice u proizvodima od vanilije stoga su znak da sadrže sjemenke ili usitnjene mahune vanilije. S druge strane, cvjetovi vanilije su jarko žute boje.

Picture -

Zašto je vanilija tako skupa?

Prosječna cijena od 600 eura po kilogramu znači da je vanilija iznimno skupa. Cijena joj je proteklih godina znatno narasla iz nekoliko razloga. Jedan je da je potražnja za pravom vanilijom porasla jer sve više proizvođača i potrošača prednost daje prirodnim, umjesto umjetnim proizvodima arome vanilije.

Picture -

Saznajte više o našem širokom asortimanu proizvoda od vanilije, od paste od vanilije i ekstrakta vanilije do vanilije u prahu i vanilin šećera, otkrijte po čemu se razlikuju i pronađite svoj omiljeni proizvod.

Proizvoda

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama