Prava vanilija nasuprot umjetnoj vaniliji

Već bi vas i sam pogled na široki asortiman proizvoda od vanilije mogao zbuniti, jer ćete odmah uz šećer od vanilije ugledati vanilin šećer. Iako sličnih naziva, ipak je riječ o dva vrlo različita proizvoda.

Što je vanilin?

Vanilin je glavni aromatični sastojak mahune vanilije koja raste na orhideji vanilije. Ako u jela stavljate sjemenke iz mahune, koristite prirodnu vaniliju.

Obzirom da je biljke vanilije moguće uzgajati samo u vrlo specifičnim uvjetima, a proizvedena količina nije dostatna da zadovolji potražnju, aromatični sastojak vanilin proizvodi se sintetski. Umjetna aroma, koja na nijedan način nije inferiorna prirodnoj aromi vanilije, koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji i smatra se sigurnom za zdravlje.

 

Dok mahune vanilije prirodnom šećeru od vanilije daju svijetlosmeđu ili zlatnu boju, vanilin šećer je bijele boje. Kao visokokvalitetan prirodni proizvod, šećer od vanilije puno je skuplji od sintetski proizvedenog vanilin šećera. Šećer od vanilije i vanilin šećer jednako su prikladni za pečenje i kuhanje.

Aroma vanilije i prirodna aroma vanilije

Prilikom izrade proizvoda s umjetnom vanilijom, razlikuju se aroma vanilije i prirodna aroma vanilije.

Aroma vanilije nije pravno definirani pojam. Općenito se kemijskim procesom dobiva od raznih osnovnih materijala.

Prirodna aroma vanilije sadrži najmanje 95% mahune vanilije.

Oni koji preferiraju prirodne proizvode od vanilije mogu koristiti i ekstrakt vanilije, jer se ekstrakt koji se prodaje u bočicama sastoji od 100% mahuna vanilije.

Ovdje možete pronaći informacije o podrijetlu, uzgoju i berbi vanilije.

Privola za praćenje

Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.

Nužne značajke

Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.

Uvijek aktivne
Analitika i personalizacija

Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.

Da

ne

(Re-)Marketing / dijeljenje podataka s trećim stranama

Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.

Da

ne