Pasta od vanilije

Ako ste ikada u kuhinji strugali mahune vanilije da napravite puding ili koristili vanilin šećer u sočnim kolačima, nesumnjivo ste čuli za pastu od vanilije -  prodaje se u tubicama, a naći ćete je na slastičarskoj polici na kojoj se nalaze i ostali proizvodi od vanilije. Ali što se u stvari nalazi u tubicama  onoga što zovemo „pasta od vanilije“? Za što se pasta od vanilije koristi i možete li je sami napraviti kod kuće? Reći ćemo vam sve što trebate znati.

Što je pasta od vanilije?

Pasta od vanilije obično je pasta napravljena od ekstrakta vanilije i sjemenki vanilije, a konzistencijom podsjeća na gusti sirup. Pasta od vanilije sadržavat će karakteristične crne mrvice ako se u nju stave sjemenke vanilije.

Za što se pasta od vanilije koristi?

Pasta od vanilije primarno se koristi u kolačima, desertima i kremama. Najjednostavniji način mjerenja je žličica – ako blago zagrijete žličicu promijenit će se konzistencija paste, pa će ju biti lakše koristiti.

Sve su češća slasna jela suptilne arome vanilije. Kada koristite pastu od vanilije pazite da upotrijebite malu količinu kako bi se dobila samo blaga aroma vanilije.

Zamjena za pastu od vanilije

Nemate pastu od vanilije pri ruci? Nema problema. Iako su neki proizvodi od vanilije prikladniji za jedna, a drugi za druga jela, možete ih zamijeniti uz nekoliko sitnih izmjena.

  • Pokazat ćemo vam kako da jednostavno sastružete sjemenke vanilije.
  • Ukoliko pastu od vanilije želite zamijeniti ekstraktom vanilije, jedna žličica paste od vanilije odgovara jednoj žličici ekstrakta vanilije.  
  • Ako pastu od vanilije želite zamijeniti vanilin šećerom, omjer je 1:1, iako će okus biti nešto manje intenzivan. Ako vanilin šećer koristite za izradu slatkiša, sjetite se smanjiti količinu običnog šećera za upotrijebljenu količinu vanilin šećera.

 

Otkrijte čitav asortiman proizvoda od vanilije ovdje.

 

Kupnja i čuvanje paste od vanilije

Pastu od vanilije možete nabaviti na slastičarskom odjelu boljih supermarketa. Zahvaljujući tome što je tubu Dr. Oetker paste od vanilije moguće stalno iznova zatvarati, možete jednostavno dodati željenu količinu prema vlastitom ukusu. Pastu treba čuvati na suhom i mračnom mjestu, na temperaturi ne višoj od sobne. 

Pravljenje paste od vanilije kod kuće

Radije koristite čitave mahune vanilije? I sami možete napraviti pastu od vanilije u nekoliko jednostavnih koraka. Pogledajte kako u našem videu s detaljnim opisom postupka.

Recept za cca. 230 g paste od vanilije

Sastojci:

6 mahuna vanilije
100 g smeđeg šećera
100 ml vode

Postupak:

  1.  Odrežite drvenaste krajeve mahuna vanilije. Narežite mahune na komadiće dugačke oko 1 cm.
  2.  Zakuhajte vodu i šećer u zdjeli i kuhajte na laganoj vatri oko 1 minute. Smjesu šećera i vode i nasjeckane mahune stavite u vatrostalni blender i fino usitnite na najvećoj brzini.  
  3. Izlijte toplu pastu od vanilije u čistu staklenku i ostavite da se ohladi. Stavite poklopac i spremite u hladnjak.

 

Rok trajanja domaće paste od vanilije u staklenki s poklopcem je nekoliko tjedana. Važno je uvijek koristiti svježe opranu žlicu, jer bi u protivnom u pastu mogli dospjeti neželjeni mikrobi.

Recepti s pastom od vanilije

Dosta teorije za sada! Kupili ste pastu od vanilije ili je napravili u svom domu? Došlo je vrijeme da je iskoristite. Donosimo vam mnoštvo inspirativnih recepata s pastom od vanilije.

Privola za praćenje

Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.

Nužne značajke

Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.

Uvijek aktivne
Analitika i personalizacija

Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.

Da

ne

(Re-)Marketing / dijeljenje podataka s trećim stranama

Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.

Da

ne