Flag

Veseli medenjaci

oko 30 komada
Srednje teško
60
Slatki medenjaci sa šećernim štapićima i ukrasima
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Ako prilikom izvlačenja alu folije pukne ruka, jednostavno je ponovno zalijepite šećernim pismom.
Recipe Tips
Keksi se u dobro zatvorenim kutijama mogu čuvati oko 3 tjedna.
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Pribor
Za lim za pečenje
Papir za pečenje
kalupi za čovječuljke od medenjaka (7,5 cm)

Sastojci

Tijesto za medenjake
200 gmeda
100 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
15 gmaslaca ili margarina
250 gpšeničnog brašna
250 graženog brašna
1 omotDr. Oetker Sode bikarbone
začini po želji (cimet, anis, klinčić, muškatni oraščić)
1jaje (veličine M)
oko 5 žlicemlijeka
Osim toga
aluminijska folija
Za ukrašavanje
50 gDr. Oetker Fondant Dekora crvenog
50 gDr. Oetker Fondant Dekor bijeli
neštoDr. Oetker Čokoladnih srca
Dr. Oetker Šareni ukrasi za kolače
Dr. Oetker Šareno pismo za kolače (bijela čokolada)
Picture - Dr. Oetker Sode bikarbone
Picture - Dr. Oetker Fondant Dekor bijeli
Picture - Dr. Oetker Čokoladnih srca
Picture - Dr. Oetker Šareno pismo za kolače (bijela čokolada)
1

Priprema

Picture - Veseli medenjaci

Za šećerne štapiće od bijelog i crvenog fondanta izradite trake promjera oko cm. Stavite ih jedne do druge i isprepletite po jednu crvenu i bijelu traku. Narežite na komade dužine oko 6 cm i oblikujte štapiće. Ostavite više sati da se suši (slika 1).

2

Tijesto za medenjake

Med sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem ili margarinom zagrijavajte stalno miješajući u loncu, sve dok se masnoća i šećer u cijelosti ne otope. Smjesu stavite u posudu i ostavite da se ohladi. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu.

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C


Picture - veseli medenjaci2

Obje vrste brašna pomiješajte sa sodom te zajedno sa začinima, jajem i mlijekom dodajte smjesi šećera i masnoće te mikserom (lopaticama) umijesite glatko tijesto. Tijesto u porcijama razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 1/2 cm i izrezujte čovječuljke od medenjaka. Od alu folije izradite nekoliko tankih valjaka i stavite ih nekolicini čovječuljaka u ruku (slika 2). Ruku preklopite preko toga i pritisnite. Stavite na lim za pečenje i pecite.

Položaj rešetke: sredina pećnice

Vrijeme pečenja: oko 10 Minute


Kekse s papirom za pečenje povucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohladi.


Ukrašavanje

Valjke od alu folije vrlo oprezno izvucite iz ruku čovječuljaka i u ruku stavite šećerni štapić. Ukrasite čokoladnim srcima, ukrasima za kolače i šećernim pismom.

  • Ako prilikom izvlačenja alu folije pukne ruka, jednostavno je ponovno zalijepite šećernim pismom.
  • Keksi se u dobro zatvorenim kutijama mogu čuvati oko 3 tjedna.