Flag

Medenjaci

oko 120 komada
Lagano
80
Blagdanski klasik s mnoštvom zimskih začina
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Medenjake pri posluživanju složite na veliki tanjur u obliku božićnog vijenca.
Recipe Tips
Izrezane motive najbolje je peći razvrstane prema veličini jer se manji motivi peku kraće, pa bi postali pretamni.
Recipe Tips
Medenjaci se u dobro zatvorenim posudama mogu čuvati oko 3 tjedna.
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Pribor
Za lim za pečenje i oblikovanje medenjaka
Papir za pečenje
kalupi za kekse (npr. srce, božićna drvca)

Sastojci

Tijesto za medenjake
500 gpšeničnog brašna
1 žličicaDr. Oetker Sode bikarbone
200 gmeda
125 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
125 gmekog maslaca
½ žličicasoli
2 žlicevode
1 komjaja
mljeveni začini po želji (klinčić, muškatni oraščić, pimet, cardamom...)
Za ukrašavanje
oko 1 tubaDr. Oetker Čokoladnog pisma (bijelo)
100 gšećera u prahu
oko 2 žlicesoka od 1 limuna
1Christmas Party Dekor
1Gingerbread Dekor 4 u 1
Picture - Dr. Oetker Sode bikarbone
Picture - Dr. Oetker Čokoladnog pisma (bijelo)
Picture - Christmas Party Dekor
Picture - Gingerbread Dekor 4 u 1
1

Tijesto za medenjake

Pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom u posudi. Dodajte preostale sastojke i mikserom (lopaticama) izradite glatko tijesto. Ostavite tijesto sat vremena u hladnjaku.

2

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu.

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 190 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 170 °C

3

Valjanje tijesta

Tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na debljinu od približno ½ cm i izrezujte razne motive. Stavite motive na lim za pečenje i pecite.

Položaj rešetke: sredina pećnice

Vrijeme pečenja: 12 - 14 Minute


Medenjake s papirom za pečenje povucite s lima za pečenje i ostavite da se ohlade na rešetki za kolače.

4

Ukrašavanje

Oko ⅓ medenjaka ukrasite šećernim pismom i ostavite šećerno pismo da se osuši. Od šećera u prahu i soka od limuna izradite preljev i premažite oko ⅓ medenjaka. Pospite ukrasima i ostavite da se stvrdne. Preostale medenjake ostavite neukrašene.

  • Medenjake pri posluživanju složite na veliki tanjur u obliku božićnog vijenca.
  • Izrezane motive najbolje je peći razvrstane prema veličini jer se manji motivi peku kraće, pa bi postali pretamni.
  • Medenjaci se u dobro zatvorenim posudama mogu čuvati oko 3 tjedna.