za ovaj recept Krafne
125 ml | mlijeka |
100 g | maslaca ili margarina |
500 g | pšeničnog brašna |
1 omot | Dr. Oetker Kvasca instant |
30 g | šećera |
1 omot | Dr. Oetker Vanilin šećera |
malo | Dr. Oetker Arome ruma |
1 žličica | soli |
2 | jaja (veličine M) |
1 | žumanjak (veličine M) |
masnoća za prženje | |
malo | šećera |
300 g | džem od šljiva ili 250 g marmelade od šljiva ili želea |
Zagrijte mlijeko u lončiću i u mlijeku otopite maslac ili margarin.
Brašno i instant kvasac dobro promiješajte u zdjeli. Dodajte ostale sastojke i toplu mješavinu mlijeka i masnoće i sve zajedno mikserom (lopaticama) izmijesite u glatko tijesto, miješajući najprije na najnižoj, a potom oko 5 minuta na najvišoj brzini. Držite tijesto prekriveno na toplom mjestu tako dugo dok se vidno ne poveća. U međuvremenu zagrijte masnoću za prženje u loncu ili fritezi na temperaturu od približno 175 °C, tako da se oko drške drvene kuhače uronjene u masnoću počnu stvarati mjehurići.
Tijesto lagano pospite brašnom, izvadite iz zdjele i na radnoj površini još jednom kratko promijesite. Podijelite tijesto na 14 – 16 komada jednake veličine. Svaki komad tijesta na radnoj površini, između palca i unutarnje strane šake, oblikujte u kuglicu. Pazite na to da tijesto ne napukne. Loptice tijesta ostavite još jednom da se dižu između dviju krpa posutih brašnom, tako dugo dok se vidno ne povećaju.
Komade tijesta u više porcija stavite u kipuću masnoću za prženje tako da je gornja strana okrenuta prema dolje. Ispecite s obje strane do zlatno-smeđe boje, izvadite kutljačom (slika 2) i stavite da se dobro ocijede na kuhinjskom papiru. Još vruće krafne uvaljajte u šećer i ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki.
Džem propasirajte kroz sito ili glatko izmiješajte marmeladu od šljiva ili žele. Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje s vrhom s okruglim otvorom (promjera 5 mm). U svaku krafnu sa strane, kroz svijetli rub uštrcajte malo nadjeva.
150 g šećera u prahu izmiješajte s 3-4 žlice likera od viskija ili od jaja u gusti preljev. Premažite time površinu krafni.
2-3 žlice crvenog želea rastopite nad vodenom parom, miješajući postupno dodajte 150 g šećera u prahu i izmiješajte u gusti preljev. Premažite krafne preljevom.
Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.
Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.
Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.
Da
ne
Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.
Da
ne