Krafne

Najbolji recept za prozračne krafne nadjevene sočnim džemom.

14 - 16 komada

potrebno malo iskustva 60 minuta

Sastojci

Sastojci

za ovaj recept Krafne

Dizano tijesto:

125 ml mlijeka
100 g maslaca ili margarina
500 g pšeničnog brašna
1 omot Dr. Oetker Kvasca instant
30 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
malo Dr. Oetker Arome ruma
1 žličica soli
2 jaja (veličine M)
1 žumanjak (veličine M)

Osim toga:

masnoća za prženje
malo šećera

Nadjev:

300 g džem od šljiva ili 250 g marmelade od šljiva ili želea

preparation

Priprema

1

Priprema

Zagrijte mlijeko u lončiću i u mlijeku otopite maslac ili margarin.

2

Dizano tijesto

Brašno i instant kvasac dobro promiješajte u zdjeli. Dodajte ostale sastojke i toplu mješavinu mlijeka i masnoće i sve zajedno mikserom (lopaticama) izmijesite u glatko tijesto, miješajući najprije na najnižoj, a potom oko 5 minuta na najvišoj brzini. Držite tijesto prekriveno na toplom mjestu tako dugo dok se vidno ne poveća. U međuvremenu zagrijte masnoću za prženje u loncu ili fritezi na temperaturu od približno 175 °C, tako da se oko drške drvene kuhače uronjene u masnoću počnu stvarati mjehurići.

3

Tijesto lagano pospite brašnom, izvadite iz zdjele i na radnoj površini još jednom kratko promijesite. Podijelite tijesto na 14 – 16 komada jednake veličine. Svaki komad tijesta na radnoj površini, između palca i unutarnje strane šake, oblikujte u kuglicu. Pazite na to da tijesto ne napukne. Loptice tijesta ostavite još jednom da se dižu između dviju krpa posutih brašnom, tako dugo dok se vidno ne povećaju. 

4

Komade tijesta u više porcija stavite u kipuću masnoću za prženje tako da je gornja strana okrenuta prema dolje. Ispecite s obje strane do zlatno-smeđe boje, izvadite kutljačom (slika 2) i stavite da se dobro ocijede na kuhinjskom papiru. Još vruće krafne uvaljajte u šećer i ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki.

5

Nadjev

Džem propasirajte kroz sito ili glatko izmiješajte marmeladu od šljiva ili žele. Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje s vrhom s okruglim otvorom (promjera 5 mm). U svaku krafnu sa strane, kroz svijetli rub uštrcajte malo nadjeva. 

Varijanta recepta Krafne s preljevom od viskija ili likera od jaja

150 g šećera u prahu izmiješajte s 3-4 žlice likera od viskija ili od jaja u gusti preljev. Premažite time površinu krafni.

Varijanta recepta Krafne s ružičastim preljevom

2-3 žlice crvenog želea rastopite nad vodenom parom, miješajući postupno dodajte 150 g šećera u prahu i izmiješajte u gusti preljev. Premažite krafne preljevom.

Privola za praćenje

Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.

Nužne značajke

Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.

Uvijek aktivne
Analitika i personalizacija

Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.

Da

ne

(Re-)Marketing / dijeljenje podataka s trećim stranama

Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.

Da

ne