Flag

Galette od jabuka i cimeta

oko 20 komada
Srednje teško
100
Francuski kolač od jabuka s lješnjacima i cimetom
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Za nadjev se umjesto 500 g jabuka može upotrijebiti po 250 g šljiva i kruški.
Recipe Tips
Izvorna palačinka od heljde, poznata i kao zamjena za kruh, pekla se na vrućem, ravnom kamenu i predstavljala je osnovu bretonske prehrane. U međuvremenu je galette poznata daleko izvan Bretagne.
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Prhko tijesto
210 gintegralnog pšeničnog brašna
1 žličicaDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
80 gšećera u prahu
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
1 prstohvatsoli
110 gmekog maslaca
2 žlicemlijeka
2 žlicemljevenih badema
Nadjev
3 žlicemljevenih lješnjaka
500 gjabuka (očišćenih i narezanih na ploške)
1 žličicacimeta
2 žlicešećera (smeđeg)
Za premazivanje
1jaje
1 žlicašećera (smeđeg)
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
1

Namastite lim za pečenje. Zagrijte pećnicu.

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 170 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 150 °C

2

Prhko tijesto

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i stavite u zdjelu. Dodajte šećer u prahu s vanilin šećerom, soli, maslacem i mlijekom te mikserom (lopaticama) izradite tijesto. Umijesite bademe.


Tijesto omotajte folijom za čuvanje svježine te ostavite oko 40 minuta na hladnom.


Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini u oblik kruga (promjera 30 cm) i stavite na namašćen lim za pečenje.

3

Nadjev

Pospite mljevenim lješnjacima i ostavite pritom 5 cm slobodan rub. Raspodijelite jabuke po lješnjacima. Pomiješajte cimet sa smeđim šećerom i pospite po jabukama.

4

Premazivanje

Slobodan rub preklopite prema unutra, premažite jajetom i pospite smeđim šećerom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na donjoj rešetki oko 38 minuta.

Vrijeme pečenja: oko 37 - 38 Minute

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 170 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 150 °C

  • Za nadjev se umjesto 500 g jabuka može upotrijebiti po 250 g šljiva i kruški.
  • Izvorna palačinka od heljde, poznata i kao zamjena za kruh, pekla se na vrućem, ravnom kamenu i predstavljala je osnovu bretonske prehrane. U međuvremenu je galette poznata daleko izvan Bretagne.