za ovaj recept Frizijska torta
250 g | pšeničnog brašna |
25 g | mekog maslaca |
1 žličica | soli |
110 ml | hladne vode |
1 žlica | octa |
225 g | maslaca (hladnog) |
25 g | pšeničnog brašna |
1 | jaje (veličine M) |
malo | krupnog šećera |
oko 350 g | džem od šljiva |
800 g | hladnog tučenog vrhnja |
4 omota | Dr. Oetker Kremfixa |
2 omota | Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera |
Stavite brašno u posudu. Dodajte ostale sastojke i mikserom (lopaticama) izradite tijesto. Omotajte tijesto folijom za čuvanje svježina i stavite ga oko 20 minuta u hladnjak.
Hladan maslac narežite na kocke i izmijesite s brašnom. Između razrezane vrećice za zamrzavanje spljoštite tijesto u obliku kvadrata (oko 15 x 15 cm) i stavite oko 20 minuta u hladnjak.
Tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na kvadrat (oko 27 x 27 cm). Kvadrat maslaca položite na sredinu tijesta.
Krajeve tijesta preklopite na način da je maslac omotan. Kvadrat tijesta i maslaca razvaljajte na pravokutnik (oko 30 x 18 cm). Što ćete tijesto preciznije i točnije razvaljati, to će se ravnomjernije dizati prilikom pečenja (jer je maslac u tom slučaju u tijestu ravnomjerno raspoređen).
Tijesto preklopite s kraće strane tako da nastanu tri sloja. To se zove „jednostavno turiranje“. Tijesto omotajte folijom za čuvanje svježine i stavite najmanje 20 minuta u hladnjak.
Paket tijesta okrenite i ponovno razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na pravokutnik (oko 30 x 18 cm). Sada tijesto s dviju kraćih strana preklopite prema sredini tako da se strane dodiruju.
Potom još jednom preklopite tako da dobijete 4 sloja. To se zove „dvostruko turiranje“. Paket tijesta omotajte folijom za čuvanje svježine i stavite najmanje 20 minuta u hladnjak.
Sada ponovite po jednu jednostavno i dvostruko turiranje. Obratite pozornost na vrijeme potrebno za hlađenje.
Pripremite tri lista papira za pečenje u veličini lima. Zagrijte pećnicu.
Električna pećnica oko 220 °C
Pećnica na vrući zrak oko 200 °C
Lisnato tijesto podijelite na tri komada jednake veličine. Dva komada tijesta razvaljajte u okrugle ploče (promjera oko 26 cm), a jedan komad tijesta razvaljajte u okruglu ploču (promjera oko 24 cm). Po potrebi nožem izrežite tijesto ili ga izrežite prstenom za torte. Podloge stavite na papire za pečenje i ostavite ih oko 15 minuta da se „odmaraju“. Potom ih vilicom više puta probodite. Manju podlogu narežite na približno 16 komada torte. Na kraju svakog komada torte malim kalupom izrežite razne motive, npr. male cvjetiće, srca, listove, itd.
Umutite jaje i premažite podloge. Izrezane motive stavite na komade torte, premažite i pospite šećerom u prahu. Pecite podlogu jednu za drugom.
Nivo pećnice: sredina pećnice
Vrijeme pečenja: 12 - 14 Minute
Podloge s papirom za pečenje povucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohlade.
Svaku veliku podlogu premažite polovicom namaza od šljiva. Tučeno vrhnje čvrsto istucite s kremfixom i vanilin šećerom. Polovicom premažite podlogu. Na to stavite drugu podlogu. Preostalo vrhnje premažite po drugoj podlozi i na to stavite komade torte. Frizijsku tortu do posluživanja držite u hladnjaku. Po želji prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.
Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.
Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.
Da
ne
Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.
Da
ne