Flag

Frizijska torta

oko 16 komada
Srednje teško
80
Torta od domaćeg lisnatog tijesta s tučenim vrhnjem s vanilijom i namazom od šljiva
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Gotovo lisnato tijesto omotano u foliju za čuvanje svježine možete držati do tri dana u hladnjaku ili zamrznuti. 
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Tijesto
250 gpšeničnog brašna
25 gmekog maslaca
1 žličicasoli
110 mlhladne vode
1 žlicaocta
Za izradu lisnatog tijesta - turiranjem
225 gmaslaca (hladnog)
25 gpšeničnog brašna
Za premazivanje i posipanje
1jaje (veličine M)
malokrupnog šećera
Nadjev
oko 350 gdžem od šljiva
800 ghladnog tučenog vrhnja
4 omotaDr. Oetker Kremfixa
2 omotaDr. Oetker Bourbon vanilin šećera
Picture - Dr. Oetker Kremfixa
Picture - Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
1

Tijesto

Stavite brašno u posudu. Dodajte ostale sastojke i mikserom (lopaticama) izradite tijesto. Omotajte tijesto folijom za čuvanje svježina i stavite ga oko 20 minuta u hladnjak.

2

Izrada lisnatog tijesta turiranjem

Hladan maslac narežite na kocke i izmijesite s brašnom. Između razrezane vrećice za zamrzavanje spljoštite tijesto u obliku kvadrata (oko 15 x 15 cm) i stavite oko 20 minuta u hladnjak.

3

Tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na kvadrat (oko 27 x 27 cm). Kvadrat maslaca položite na sredinu tijesta. 

4

Krajeve tijesta preklopite na način da je maslac omotan. Kvadrat tijesta i maslaca razvaljajte na pravokutnik (oko 30 x 18 cm). Što ćete tijesto preciznije i točnije razvaljati, to će se ravnomjernije dizati prilikom pečenja (jer je maslac u tom slučaju u tijestu ravnomjerno raspoređen).

5

Tijesto preklopite s kraće strane tako da nastanu tri sloja. To se zove „jednostavno  turiranje“. Tijesto omotajte folijom za čuvanje svježine i stavite najmanje 20 minuta u hladnjak.

6

Paket tijesta okrenite i ponovno razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na pravokutnik (oko 30 x 18 cm). Sada tijesto s dviju kraćih strana preklopite prema sredini tako da se strane dodiruju.

7

Potom još jednom preklopite tako da dobijete 4 sloja. To se zove „dvostruko turiranje“. Paket tijesta omotajte folijom za čuvanje svježine i stavite najmanje 20 minuta u hladnjak.

8

Sada ponovite po jednu jednostavno i dvostruko turiranje. Obratite pozornost na vrijeme potrebno za hlađenje. 

9

Pripremite tri lista papira za pečenje u veličini lima. Zagrijte pećnicu. 

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 220 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 200 °C

10

Lisnato tijesto podijelite na tri komada jednake veličine. Dva komada tijesta razvaljajte u okrugle ploče (promjera oko 26 cm), a jedan komad tijesta razvaljajte u okruglu ploču (promjera oko 24 cm). Po potrebi nožem izrežite tijesto ili ga izrežite prstenom za torte. Podloge stavite na papire za pečenje i ostavite ih oko 15 minuta da se „odmaraju“. Potom ih vilicom više puta probodite. Manju podlogu narežite na približno 16 komada torte. Na kraju svakog komada torte malim kalupom izrežite razne motive, npr. male cvjetiće, srca, listove, itd.

11

Premazivanje i posipanje

Umutite jaje i premažite podloge. Izrezane motive stavite na komade torte, premažite i pospite šećerom u prahu. Pecite podlogu jednu za drugom.

Položaj rešetke: sredina pećnice

Vrijeme pečenja: 12 - 14 Minute


Podloge s papirom za pečenje povucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohlade.

12

Nadjev

Svaku veliku podlogu premažite polovicom namaza od šljiva. Tučeno vrhnje čvrsto istucite s kremfixom i vanilin šećerom. Polovicom premažite podlogu. Na to stavite drugu podlogu. Preostalo vrhnje premažite po drugoj podlozi i na to stavite komade torte. Frizijsku tortu do posluživanja držite u hladnjaku. Po želji prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

  • Gotovo lisnato tijesto omotano u foliju za čuvanje svježine možete držati do tri dana u hladnjaku ili zamrznuti.