Flag

Podrška

Pitanja i odgovori
O nama
Podrška
Pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori vezano za pečenje, kuhanje i ukuhavanje.

Moj prašak za pecivo je poprimio ružičastu boju. Mogu li ga još koristiti?

Prašak za pecivo ne treba čuvati samo na hladnom i suhom mjestu, nego i odvojeno od začina jakog mirisa kao što su mahune vanilije, cimet ili vanilin šećer. Inače je moguće, kao u vašem slučaju, da dođe do laganog sivkasto-crvenkastog obojenja. Ta promjena nije opasna za zdravlje. Ali ona ukazuje na određenu starost paketića budući da do takve promjene boje nastupaju sporo.

Što znači modificirani škrob?

Modificirani škrob je škrob koji je promijenjen fizikalnim, kemijskim ili enzimatskim postupcima kako bi dobio određena svojstva (npr. bolja svojstva bubrenja). Kao polazni proizvod načelno dolaze u obzir sve vrste škroba kao što je škrob dobiven iz pšenice, kukuruza, krumpira, tapioke.  Na popisu sastojaka se tada deklarira „modificirani škrob“. Iznimku, međutim, predstavlja modificirani pšenični škrob. Budući da se tu radi o alergenu koji treba obavezno naznačiti, isti treba biti naveden na popisu sastojaka.

Koju želatinu koristi Dr. Oetker?

Želatina je želirno sredstvo životinjskog porijekla koje se dobiva iz kosti ili kože goveda, svinja, peradi ili ribe. Kod Dr. Oetkera se koristi želatina od svinje i od goveda.

Zašto se u proizvodima za zimnicu koristi masnoća?

Masnoća ima funkciju takozvanog odpjenjivača. Ona sprječava da voćna masa kod pripreme džema, odnosno želea prekuha ili stvara pjenu.

Korištenje masnoće/ulja kod kuhanja džemova/želea se već odavno dokazalo i u privatnim kućanstvima. Zato sredstvima za želiranje i želirnim šećerima dodajemo malu količinu biljnih masti. Sadržaj masnoće se nalazi daleko ispod 1 % te stoga u gotovom džemu, odnosno u želeu  s nutricionističko-fiziološkog stajališta nije od važnosti.

Što se skriva iza E 471 i E 472 a do f?

Kod E 471 se radi o monogliceridima i o digliceridima jestivih masnih kiselina. E 472 a do f označava monogliceride i digliceride jestivih masnih kiselina koji su esterizirane kiselinama kao što su octena, mliječna ili limunska kiselina.

Monogliceridi i digliceridi se u malim količinama nalaze u prirodnim mastima i uljima, nastaju prilikom probave masti te se sintetski proizvode od glicerina i masne kiseline.  

Pod brojevima E 471/E 472 su dopušteni monogliceridi i digliceridi kao emulgatori, sredstva za pjenjenje i sredstva za tretiranje brašna. Ovisno od korištenih masnih kiselina nastaju spojevi različitog okusa i različite konzistencije (od tekuće do voštane).

Monogliceridi i digliceridi mogu biti biljnog ili životinjskog porijekla. U proizvodima Dr. Oetkera se koriste isključivo monogliceridi i digliceridi biljnog porijekla.  

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama