Flag

Zimnica

Pitanja i odgovori
Inspiracija
Zimnica
Pitanja i odgovori

Sve što me oduvijek zanimalo o pripremi zimnice! Od pripreme preko upotpunjavanja okusa pa sve do čuvanja: ovdje možete pronaći odgovore na najčešće postavljanja pitanja o pripremi zimnice i sredstvima za želiranje.

Prije nego što počnete - što bi trebalo pripremiti?

Najprije temeljito isplahnite staklenke kako biste isprali eventualne ostatke od deterdženta za pranje posuđa. Poklopce staklenki stavite u lonac s vodom i opkuhavajte oko 5 min. u kipućoj vodi.  Potom odlijte vodu. Poklopce možete staviti na staklenke bez da ih obrišete, dakle još vlažne. To je najjednostavnija metoda da dobijete poklopce bez klica.

Mogu li za pripremu džemova koristiti i duboko zamrznuto voće?

Naravno! S duboko zamrznutim voćem možete cijelu godinu uživati u stvaranju kreativne zimnice. Izvažite voće u zamrznutom stanju pa ga ostavite u posudi da se otopi. Nastali sok jednostavno također koristite kod pripreme. Savjet: Ako po ljeti nemate dovoljno vremena da preradite mnogobrojne različite vrste voća, zamrznite ih u porcijama. Onda ćete moći tijekom zime preraditi to voće i uživati u svježe pripremljenim džemovima, pekmezima i želeima.

Koje sokove mogu koristiti za pripremu želea?

Za pripremu želea možete koristiti voćne sokove koje ste sami napravili ili bilo koji kupovni. Sok za razliku od nektara ima udio voća od 100%. Nektar je već mješavina od voćnog soka, vode i šećera. Iz tog razloga ne možete žele napraviti isključivo od nektara. Ukoliko želite koristiti nektar, njegov udio u ukupnoj količini soka ne bi smio prelaziti 1/3 od ukupne količine soka za pripremu želea, u suprotnom se žele neće moći stegnuti.

Kako mogu aromatizirati zimnicu s alkoholom?

U džemove, pekmeze i želee možete nakon kuhanja dodati malo likera, ruma, rakije, votke i sl. Kod malih količina (do 3 žlice) to neće utjecati na želiranje. Savjet: Ako namjeravate dodati veće količine alkohola, smanjite količinu voća ili soka.

Na što treba pripaziti kod dodavanja začinskog bilja i začina?

Za vaše kreativne ideje možete koristiti kako svježe tako i sušene začine, odn. začinsko bilje. Međutim, imajte na umu da su začini u sušenom stanju većinom intenzivnijeg okusa nego kad su svježi pa ih stoga dozirajte opreznije. Uvijek dobro operite svježe začinsko bilje budući da se uglavnom dodaju nakon kuhanja. Na taj način će zadržati boju, a i okus je bolji.

Što je pektin?

Pektin sačinjava osnovu postupka želiranja, a kao prirodni sastojak se nalazi u gotovo svakom voću. Što je voće nezrelije, to više pektina sadrži i to će konzistencija biti čvršća. S većim stupnjem zrelosti, u voću se smanjuje pektin pa će se tako i čvrstoća smanjiti. Kod ukuhavanja se pektin dodaje voću u obliku želirnog šećera ili praha za želiranje (Džemfix). Zagrijavanjem se pektin oslobađa te nakon hlađenja stvara tipičnu konzistenciju džema. Pektini u Dr. Oetkerovim želirnim šećerima i Džemfixima se dobiva isključivo iz jabuka ili agruma.

Zašto je u želirnom šećeru sadržana biljna mast kao sastojak?

Biljna mast preuzima funkciju takozvanog odpjenjivača. Tako se sprječava da kod kuhanja džema voćna masa prekipi, odnosno izbaci pjenu. Upotreba masti/ulja kod kuhanja džemova/želea se već odavno pokazala korisnom i u privatnim kućanstvima. Zato sredstvima i šećerima za želiranje i dodajemo malu količinu biljne masti. Sadržaj masti iznosi daleko manje od 1% pa je stoga u nutricionističkom pogledu za gotovi džem odn. žele potpuno beznačajan.

Zašto bi trebalo skidati pjenu s džema?

Prirodna pjena koja se ponekad pojavi kod kuhanja pekmeza i želea može zbog zatvaranja mjehurića zraka utjecati na izgled i trajnost džema.

Koju količinu džema mogu najviše odjednom pripremiti?

Odjednom pripremite najviše dvostruku količinu (vidi preporuku na pakiranju sredstva za želiranje). Veće količine znače dulje vrijeme kuhanja, slabije prokuhavanje mase, gubitak vitamina i time slabiju čvrstoću i gubitak boje džema.

Koliko dugo staklenke nakon punjenja moraju stajati naopačke?

Uslijed okretanja staklenke, vrući džem utječe u preostali prazni zračni prostor. Isti se tako sterilizira visokom temperaturom. Bit će sasvim dovoljno da staklenke stoje oko 5 min. naopačke. Ako staklenke ostanu okrenute dulje vrijeme, može se dogoditi da se džem uz poklopac ohladi i na njega zalijepi.

Kako ću spriječiti da džem promijeni boju?

Voće i povrće sadrži prirodne boje koje su relativno nestabilne te se tijekom vremena mijenjaju. Brzina promjene boje ovisi o više čimbenika kao što su udio šećera u voću, temperatura skladištenja, izloženost svjetlu i kisiku. Ovaj prirodno uvjetovani gubitak boje, međutim, ne utječe na kvalitetu okusa, samo što naravno nije "privlačna oku". Zato poslušajte naš savjet: čuvajte svoje staklenke s džemovima uvijek na hladnom i tamnom mjestu, npr. u kartonu u podrumu.

Gdje treba čuvati džemove?

Čuvajte vaše blago u obliku zimnice na hladnom, tamnom mjestu. Tako će, između ostalog, biti zaštićeno od promjene boje. Načete staklenke najbolje je čuvati u hladnjaku.

Od čega još mogu napraviti zimnicu?

S proizvodima za želiranje ne morate pripremati samo džemove i pekmeze, nego ih možete koristiti i za pripremu drugih delicija. Po ljeti će uz roštilj odlično prijati i pikantni umaci od voća i/ili povrća kao što je chutney ili relish. Čak i kečap možete na brzinu i jednostavno sami skuhati. Ili što kažete na domaći desertni preljev od bobičastog voća za slasni sladoled ili liker od ribiza? Recepte možete pronaći i u našim brošuricama.

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama