Flag

Zimnica

Mali priručnik o voću
Inspiracija
Zimnica
Mali priručnik o voću

Za ukuhavanje džemova, pekmeza i želea koristite isključivo zrelo i zdravo voće. Prezrelo ili oštećeno voće nije prikladno. Također je moguće da domaće voće u vrijeme sazrijevanja poberete i da ga zamrznete (npr. rabarbaru ili jagode) kako biste ga kasnije kombinirali s drugim voćem. Izvažite zamrznuto voće, tek potom ga odmrznite i koristite zajedno sa sokom koji će pustiti.

Odgovoriti na pitanja


Jabuke i kruške - Koštičav duo

Jabuke su zbog široke palete sorti i velikog broja zemalja dobavljača dostupne tijekom čitave godine. Domaće voće na naše tržnice dolaze od listopada do ožujka. Domaće kruške možete nabaviti od rujna do siječnja. Jabuke i kruške se odlično slažu u džemovima. Jabuke također možete kombinirati s kivijima i šljivama ili od njihovog soka napraviti žele.

Marelice - Mekana kožica, tvrda jezgra

Ako Vaše marelice nisu baš jako sočne, možete ih u džemu nadopuniti s malo pjenušca, vina ili soka od bijelog grožđa. Marelice se dobro slažu s jagodama i bademima.

Jagode - Crvena boja ljeta

Ovo osjetljivo voće nikako ne perite pod mlazom vode! Kad se nježni plodovi oštete, vrlo brzo izgube aromu i sok. Jagoda sadrži bjelančevine, zato se kod kuhanja stvara prirodna pjena. Nakon kuhanja skinite pjenu, jer uslijed zatvaranja mjehurića zraka je moguće da će se izgled i rok trajanja džema pogoršati. Ako su jagode jako zrele, moguće je okus i sadržaj kiseline zaokružiti dodavanjem jednog omota dr. Oetkerove limunske kiseline. Jagode se divno slažu s rabarbarom, ribizom, višnjama ili marelicama.

Borovnice - Pravo plavo čudo

Šumske borovnice i uzgojene borovnice su vrlo različite sorte. Skroz naskroz crno-plave i aromatične šumske borovnice su jako osjetljive pa ih treba odmah obraditi. Uzgojene borovnice su veće nego šumske, njihov je okus blaži, a meso voća svijetle boje. Možete ih 1 – 2 dana čuvati u hladnjaku. Budući da uzgojene borovnice puštaju malo soka, trebalo bi od jednog dijela voća  prije daljnjeg prerađivanja u džem napraviti pire. Zaokružite okus dodavanjem jednog omota dr. Oetker limunske kiseline, budući da borovnice ne sadrže puno kiseline. Borovnice su posebno ukusne u kombinacijama s jabukama ili malinama.

Maline i kupine - Nježno iskušenje

Obje vrste bobičastog voća su vrlo osjetljive na pritisak i brzo popljesnive, stoga biste ih trebali odmah obraditi. Maline i kupine ne bi trebalo prati nego samo pažljivo prebrati. Nježne bobice se lako oštete te onda gube aromu i sok. Kupljene bobice dobre kvalitete neće imati soka na dnu posudice. Maline se odlično slažu s drugim bobicama kao i s marelicama, nektarinama ili breskvama. Kupine se slažu s trešnjama i jabukama.

Bazga - Blistava i snažna

Na grmovima bazge u lipnju cvatu bijelo-žućkasti bazgini cvjetovi koji rastu u slatko-aromatičnim cvatovima. Od tih cvatova se može napraviti sirup od bazge koji se koristi za oplemenjivanje jela i pića (npr. pjenušca). Za žele od bazge, najprije se priprema temeljac od bazginih cvjetova. Zrele bazgine bobice se beru od rujna do studenog. Brzo se kvare, a zbog njihove tvrde kožice je najbolje od njih napraviti sok i žele.themeworld-preserving-fruits-cvijet bazge

Ribiz - Niz voćnog užitka

Najpoznatije sorte su crni i crveni ribiz, pri čemu crvenih bobica ima i u bijeloj boji voća. Pogotovo crni ribiz sadrži jako puno vitamina C. On spada u voće koje je bogato kiselinom. Ribiz je pogodan za zamrzavanje. Operite grozdove ribiza, ostavite da se ocijede te ih pomoću vilice skinite s grozdova. S ribizom se slažu sve druge vrste bobičastog voća i trešnje.

Trešnje i višnje - Slatki i kiseli užitak

Berite samo zrele trešnje budući da trešnje ne mogu naknadno sazrjeti. Za optimalnu mazivost i  sposobnost želiranja džema od polovice izvaganog voća izradite voćni pire. Trešnje možete kombinirati sa šljivama, bobičastim voćem i breskvama.

Breskve i nektarine - Slatko zlato u čaši

Kožica bresaka i nektarina džemovima daje lagano smećkastu boju. Svijetle džemove ćete dobiti od oguljenog voća. Za džemove biste breskve trebali kratko blanširati i oguliti, budući da je kožica čvrsta i da se prilikom kuhanja odvaja od mesa voće. Breskve i nektarine se dobro slažu s bobičastim voćem i marelicama.

Šljive - Žute, crvene ili plave

Budući da se kožica šljiva neće raskuhati, treba voću ne samo izvaditi koštice nego ga i narezati na komadiće. Šljive se dobro slažu s jabukama, bobičastim voćem te božićnim začinima i aromama.

Dunje - Gotovo zaboravljena delicija

Dunje, kao i jabuke, spadaju u koštunice te ih se može nabaviti od rujna do studenog. Od ovog vrlo tvrdog voća uglavnom se pravi sok te se kuha žele. Okus čistog želea od dunje podsjeća na med. Odlično se može kombinirati sa sokom od jabuka ili s kruškama.themeworld-preserving-fruits-dunja

Rabarbara - Stapka sa stilom

Umotana u vlažnu krpu, rabarbara će u polici za povrće hladnjaka sačuvati svježinu nekoliko dana. Sirovu rabarbaru narezanu na komade možete spremiti do godinu dana u zamrzivač. Rabarbaru kombinirajte s jagodama ili jabukama.

Žute šljive i ringlovke - Okrugle i lijepo slatke

Žute šljive i ringlovke su podvrste šljiva od kojih se samostalno, ili u kombinaciji s agrumima ili višnjama, može pripremiti džem.

Agrumi - Kiselo veselje

U agrume ubrajamo naranče, mandarine, grejp, limun, limete i kumkvat.  Za kuhanje pekmeza se mogu koristiti kako iscijeđeni tako i filetirani agrumi.

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama