Flag

Tematski Svijet Paula

Sastojci
Inspiracija
Tematski Svijet Paula
PAULINO znanje o sastojcima

Jesi li znali? PAULA voli svoj puding i posebno ga rado dijeli sa svojim prijateljima. No, koje sastojke zapravo sadrži puding PAULA? A odakle uopće pjege u pudingu? PAULA će to pokušati objasniti.

PAULIN puding

Raznovrsni, probrani sastojci, a dakako i neobične pjege, čine PAULIN puding posebnim. No, PAULA kontinuirano radi na tome da njezin puding bude što bolji i stalno ga prilagođava vašim željama. Tako PAULI danas treba manje sastojaka za njezin puding nego što joj je trebalo prije nekoliko godina. I, iako je PAULA pravi sladokusac, počela je svojem pudingu dodavati manje šećera.

PAULINO znanje o sastojcima

Mlijeko

Mlijeko je glavni sastojak svakog finog pudinga. Udio punomasnog mlijeka u pudingu PAULA iznosi fantastičnih 87% i zaslužno je za njegov fini okus.


No, odakle zapravo potječe mlijeko? Mlijeko dobivamo od krave - pa to je jasno, zar ne? To PAULA, naravno, najbolje zna. No, mlijeko ne znači odmah mlijeko! Na početku imamo sirovo mlijeko – to je mlijeko koje se muze izravno iz vimena krave. To svježe mlijeko prerađuje se u ukusno punomasno mlijeko. Za puding PAULA punomasno mlijeko termički se obrađuje, hladi i na kraju prerađuje u puding.

Šećer

Vjerojatno vam je poznat šećer u obliku kockica ili finih zrnaca. Ali od čega se zapravo radi taj šećer? Može se dobiti od šećerne repe ili šećerne trske. Ali, mlijeko također sadrži prirodni šećer, odnosno mliječni šećer (laktozu).

Picture -

 

PAULIN puding sadrži dvije vrste šećera: mliječni šećer i šećer iz šećerne repe ili šećerne trske. Puding bez šećera ne bi imao okus kakav poznajete. Ili ste možda ikada probali puding bez šećera? Iako PAULA jako voli slatko, počela je dodavati manje šećera u svoj puding. Stoga PAULA sadrži samo toliko šećera da puding bude ugodno sladak i ukusan.

Škrob

Škrob se može dobiti iz raznih biljaka, npr. krumpira, kukuruza, pšenice, riže ili tapioke.

Za puding PAULA upotrebljavamo modificirani škrob tapioke. Posebno je prikladan za izradu finog i kremastog pudinga PAULA.

Kakao

Kakao postoji već jako, jako dugo. Još su Maje i Asteci uživali u zrnu kakaa. Nakon berbe zrna kakaa se suše i prvo prerađuju u kakao masu. Nakon prešanja kakao maslaca i mljevenja/drobljenja nastaje dobro poznati kakao prah, koji također daje tipičan okus čokoladnom pudingu PAULA.

Za svoj kakao, PAULA surađuje sa zakladom UTZ kako bi podržala održivi uzgoj kakaa. Inače, UTZ dolazi iz jezika Maja i znači "dobar". Zaklada podržava program za održivi uzgoj kave, kakaa i čaja. Cilj je poboljšati uvjete života poljoprivrednika, radnika i njihovih obitelji, očuvati prirodu i zaštititi okoliš. I PAULA misli da je to stvarno super!

Zgušnjivač (karagenan)

Svrha zgušnjivača je vezanje tekućine. U pudingu PAULA karagenan zajedno sa škrobom osigurava kremastu konzistenciju i poseban oblik pjega pudinga PAULA.

 

Jedino tako pjegavi puding izgleda kao naša PAULA.

Bojilo (karoten)

Bojilo (karoten) daje pjegama od pudinga od vanilije njihovu jarku žutu boju.

 

Tako u kombinaciji s pudingom od čokolade dobivamo privlačan pjegasti uzorak.

Aroma

Kako bi PAULA imala svoj tipičan okus vanilije, dodaje se još aroma vanilije. Bez te arome PAULA ne bi imala okus po vaniliji, nego po mlijeku. PAULA i njezini obožavatelji vole taj okus vanilije. Stoga izostavljanje arome vanilije nikako ne dolazi u obzir.

Stabilizator (natrijev karbonat)

Kako bi se puding zgusnuo i mogao stajati, potrebno ga je zagrijati. Zahvaljujući stabilizatoru, mlijeko pritom neće zagorjeti. A to je važno jer PAULA uopće ne voli okus zagorenog pudinga.

Kako nastaju pjege u pudingu?

Puding PAULA nema samo odličan okus, nego i izgleda fantastično! Puding u obliku kravljih pjega ne oduševljava samo mlađe obožavatelje, već i roditelji, bake i djedovi i drugi sladokusci obožavaju ovaj puding s pjegama. No, kako pjege zapravo dospijevaju u puding?

Najprije se od sastojaka kao što su punomasno mlijeko, šećer, kakao i škrob izrađuje puding s okusom vanilije i čokolade. Kako bi pjege zadržale svoj oblik tipičan za puding PAULA i kako se ne bi razlile ili izgledale krivo, dvije vrste pudinga posebnim se tehnikama pune u posudice. No, ta tehnika je tajna i ostat će PAULINA velika tajna.

Sada je posudica pudinga PAULA gotova i treba je još samo dobro zatvoriti poklopcem (takozvana „platina“). To je važno kako zrak ne bi dospio u puding i kako se on ne bi pokvario. Na taj se način puding više od mjesec dana može čuvati u hladnjaku.

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama