Flag

Uskrs

Savrseno dizano tijesto
Inspiracija
Uskrs
Kako ćete dobiti savršeno dizano tijesto? Pustite ga da odstoji!

Dizano tijesto znate napraviti ili ne. Pa, nije baš tako. Naravno, potrebno je malo iskustva, ali uz ove jednostavne trikove dizano tijesto svakome će uspjeti – i to s lakoćom. Potrebno je samo malo povjerenja i – naravno – kvasac.

Instant kvasac ili svježi kvasac?

Bilo s instant kvascem ili kockicom svježeg kvasca, dizano tijesto uspijeva s obje vrste. Tko spontano želi napraviti pletenicu od dizanog tijesta, a kod kuće ima „samo“ instant kvasac, ne mora brinuti, tijesto će uspjeti jednako dobro kao i sa svježom kockicom iz rashladne škrinje. Jedino na što morate paziti je da se prilikom pripreme precizno pridržavate uputa na omotu. Napomena: predtijesto kao kod kruha za većinu dizanih tijesta nije potrebno. Ako imate volje i vremena, možete izraditi predtijesto jer će pecivo u tom slučaju biti ukusnije i dugotrajnije te će dulje sačuvati svježinu

Strpljen, spašen!

Kada bi dizano tijesto imalo ljudske osobine, bilo bi, nazovimo to: osjetljivo. Zahtijeva pažnju i voli da ga se mazi. No, trud se isplati. Sa zahvalnošću će prihvatiti dodatnu „rundu“ miješanja lopaticama ili dodatnu ručnu masažu u trajanju od nekoliko dodatnih minuta. Što više pažnje posvećujemo dizanom tijestu, to će se kasnije bolje dizati. Za to su zaslužne kvaščeve gljivice koje se nalaze u kvascu: one se naime hrane šećerom koji se nalazi u škrobu brašna i stvaraju od toga, među ostalim, alkohol, arome i ugljični dioksid. Tijesto fermentira i diže se, što nakon pečenja osigurava željenu ujednačenu, mikropozornu konzistenciju. No, oprez, tijesto se može i „predići“!

Važan je pravi trenutak

Kada se dizano tijesto diže, stvaraju se mjehurići. Njih u tijestu stvara škrob u brašnu koji kvaščeve gljivice još nisu pretvorile u šećer. U nekom trenutku škrob više ne može zadržati ugljični dioksid i tijesto „propada“. No, da bi došlo do toga, tijesto morate ostaviti da se dugo diže. U receptima se obično navode dvije satnice za dizanje tijesta: najprije duže vrijeme u trajanju od približno sat vremena u kojem tijesto udvostručuje svoj volumen. Nakon što se tijesto obradi, na primjer u muffine ili dizanu pletenicu, tijesto bi trebalo ponovno ostaviti da se diže nekoliko minuta.

Dizano tijesto voli udobnost i toplinu

Dizano tijesto trebalo bi staviti na toplo mjesto da se diže jer se tada osjeća najugodnije! No, samo ako temperatura nije viša od 40 °C. Grijani prostor je stoga dobar izbor; ili stavite tijesto u malu prostoriju, najbolje u blizinu grijaćeg tijela ili u krevet, pod pokrivač. Presmiono? Onda i pećnica može biti dobro rješenje. Tijesto će čak i u sudoperu narasti na svoju punu veličinu. Sudoper jednostavno napunite mlakom vodom i posudu s tijestom stavite u njega.


Tijesto se ne diže? Hitna pomoć stiže!

Naravno da se može dogoditi da se dizano tijesto ne želi dići. Kao što smo rekli, to je osjetljiva biljčica! Možda kvascu nedostaje hrane: prstohvat šećera potaknut će kvaščeve gljivice u tijestu i tijesto će (ponovno) rasti. Ako se tijesto ne diže, vjerojatno mu je prehladno. U tom slučaju jednostavno prilagodite temperaturu i odaberite toplije mjesto. Obavezno pazite na to da tijesto ne postane pretoplo jer mu u tom slučaju više nema spasa i morate izraditi novo tijesto. Ako je tijesto prečvrsto, možete pokušati postupno dodavati malo tekućine. No, uvijek prema geslu: Za dobre stvari treba vremena! Bilo voda ili mlijeko, tekućinu morate umijesiti polagano, korak po korak.

Zamrzavanje dizanog tijesta?

Tu ima različitih mišljenja. Mi to ne bismo preporučili jer trpi kvaliteta tijesta. Tijesto će uslijed zamrzavanja navući vodu i imat će nakon otapanja više vlage – uslijed toga postaje ljepljivo. Osim toga, može doći čak i do pucanja tijesta. No, želite li ga ipak zamrznuti, trebalo bi ga dovesti u oblik u kojem ćete ga kasnije peći, npr. kao štrucu kruha. Oblikovani kruh dobro omotajte, na primjer folijom za čuvanje svježine ili vrećicom za zamrzavanje i brzo ga zamrznite; u tom ga slučaju u škrinji možete držati do šest mjeseci. Kada tijesto želite iskoristiti, jednostavno ga izvadite iz pretinca za duboko zamrzavanje i stavite u hladnjak da se otapa tijekom noći. Sljedeći ga dan stavite da se uobičajeno diže na toplom mjestu. Potom ga prema receptu pecite u pećnici.

Živjela tradicija!

U nekim se zemljama slastice od dizanog tijesta tradicionalno jedu u neke blagdane. U kršćanskim zemljama se, na primjer, za Uskrs jedu razne varijante uskrsnog kruha kojim se obilježava završetak razdoblja posta. Okrugli oblik kruga simbolizira snagu sunca i trebao bi osigurati ljudima plodonosnu godinu. Pletenica je simbol povezanosti čovjeka i Boga. U pecivo se često dodaju grožđice koje se prethodno namaču u rumu te raznovrsni orašasti plodovi.

Postupak za izradu dizanog tijesta

Dosta teorije, prihvatimo se posla! Evo jednostavnog osnovnog recepta za dizano tijesto.

Pletenje treba vježbati

Tko ima najljepšu pletenicu? Bez brige, s ovim jednostavnim savjetima svatko može isplesti remek djelo. Naravno, mogli bismo plesti klasično s tri trake, no, možemo ih upotrijebiti puno više! Možda 5 ili čak 9? Samo hrabro, pletenica će u svakom slučaju biti svima ukusna.

Pletenica s 5 traka

Tijesto promijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i izrežite na pet komada jednake veličine. Svaki komad razvaljajte na traku duljine oko 40 cm. Završetke s jedne strane spojite i stisnite, a trake položite tako da se dvije nalaze s lijeve strane, a tri s desne.

  • Uzmite sada krajnju desnu traku i stavite je u sredinu dviju lijevih traka. Potom uzmite krajnju lijevu traku i stavite je u sredinu preko dviju traka s desne strane.    
  • Uzmite sada drugu traku s lijeve strane i stavite je preko trake do nje na desnu stranu.
  • Trake bi trebale biti položene kao na početku; jasno odvojeno tri trake s desne strane, a dvije trake s lijeve strane.  

Zatim krećemo ispočetka. Ponavljajte postupak pletenja (oko 4 – 5 ponavljanja) sve dok se završetci traka ne nalaze na istoj visini; nakon toga spojite i stisnite završetke.


Pažnja: pletenica se naizgled plete lagano ukoso u lijevu stranu, što se događa automatski.


Stavite pletenicu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite je još jednom da se diže 30 minuta. Potom je premažite bjelanjkom, pospite na primjer čokoladnim kapljicama i pecite oko 25-30 minuta.

Picture -

Pletenica s 9 traka

Tijesto promijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i izrežite na devet komada jednake veličine. Svaki komad razvaljajte na traku duljine oko 60 cm. Potom izradite tri cjeline po tri trake kako biste ispleli tri klasične pletenice: završetke spojite i pritisnite s jedne strane i potom naizmjenično stavljajte krajnju desnu traku preko trake u sredinu. Zatim krajnju lijevu traku stavite preko trake u sredinu. Nastavite kako je opisano.


Nakon što ste ispleli sve tri pletenice, ispletite ih u klasičnu pletenicu: završetke triju pletenica spojite i stisnite te pletite. Postupak pletenja ponavljajte tako dugo (oko 3-4 ponavljanja) dok se završeci ne nalaze približno na istoj visini; potom stisnite završetke.


Pažnja: pletenica će različito izgledati ovisno o tome pletu li se trake s donje strane ili s gornje strane.


Stavite pletenicu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite je još jednom da se diže 30 minuta. Potom je premažite bjelanjkom i pecite oko 25-30 minuta.
Nakon što se pletenica ohladila, ukrasite je šećernim preljevom i mrkvama od marcipana

Picture -

Pecivo od dizanog tijesta u obliku čvora


Tijesto promijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i izrežite na četiri komada jednake veličine. Svaki komad razvaljajte na traku duljine oko 50 cm. Prekrižite četiri trake u obliku romba, tako da u sredini nastane mali kvadrat: dvije trake stavite poprečno na radnu površinu. Potom preostale dvije trake uzdužno prekrižite s poprečnim trakama. Donju poprečnu traku podignite preko desne uzdužne trake, a gornju poprečnu traku podignite preko lijeve uzdužne trake. Rezultat će nalikovati rombu. Iz sredine, dakle, dvije trake idu udesno, dvije dolje, dvije ulijevo, a dvije gore.

 

S pletenjem se sada započinje na jednoj traci koja viri ispod druge trake, na primjer na desnoj gornjoj traci. Uzmite tu traku i stavite je preko susjedne donje trake u smjeru kazaljke na satu. Taj postupak ponovite sa svim parovima traka. Kada dođete do početne točke, postupak ide iznova, ali ovaj puta u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Pritom donju traku koja gleda udesno stavite preko desne gornje trake. Potom prijeđite na sljedeću traku i stavite je preko susjedne trake i tako dalje. Postupak ponovite sa svih strana. Treći puta idete opet u drugom smjeru. Završetke jednostavno stavite ispod čvora i pritisnite. Tako ćete dobiti ravnomjerni čvor.

 

Stavite peciva od dizanog tijesta u obliku čvora na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite ih još jednom da se dižu 30 minuta. Pletenicu premažite bjelanjkom, pospite pistacijama i bademima i pecite oko 25-30 minuta.

Picture -

Recepti s dizanim tijestom

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama