KOLAČIĆI na DR. OETKER internetskoj stranici

Ova internetska stranica pohranjuje kolačiće na vaša računala kako bi sama internetska stranica bolje funkcionirala i da bismo lakše shvatili na koji način koristite našu internetsku stranicu. Nastavkom uporabe ove internetske stranice (klikom mišem, navigacijom ili listanjem) ili uklanjanjem ove napomene o kolačićima dajete svoj pristanak za primjenu i uporabu kolačića. Za više informacija o kolačićima i njihovom brisanju, pročitajte našu politiku privatnosti.

Savjeti za bojanje jaja

Koja su jaja najprikladnija za bojanje? Koje prirodne boje postoje? Bojanje jaja na jednostavan način! Na ovoj stranici saželi smo najvažnije savjete za bojanje uskrsnih pisanica. Bojanje jaja vrlo je jednostavno, a zabavno je velikima i malima – uvjerite se sami!

 

Na što valja obratiti pozornost prilikom bojanja jaja:

 

  • Jaja iz eko-uzgoja uzgoja imaju deblju ljusku, pa su stoga posebno pogodna za bojanje.

 

  • Svježinu jaja možete vrlo jednostavno provjeriti. Stavite jaje u posudu s hladnom vodom.  Svježa jaja ostat će na dnu posude. Nešto manje svježa, ali još uvijek upotrebljiva jaja okrenut će se jednim krajem malo prema gore. Jaja koja će se uzdići na površinu više ne biste trebali upotrebljavati.

 

  • Jaja prije bojanja treba temeljito oprati vodom kojoj ste dodali ocat. Tako će bolje upiti boju.

 

  • Kako jaja tijekom kuhanja i bojanja ne bi pukla, treba ih ranije izvaditi iz hladnjaka. Jaja bi trebala imati sobnu temperaturu. Stavite ih u hladnu vodu, pustite vodu da zakuha, ali potom smanjite vatru.

 

  • Napukla jaja neće se rasprsnuti tijekom kuhanja ako ih prethodno omotate aluminijskom folijom.

 

  • Za bojanje ljuske jajeta, bojite Dr. Oetker Bojama za jaja koje dolaze u 5 boja; žuta, zelena, plava, crvena i narančasta.

 

  • Ukoliko bojite prirodnim bojama, prijedlozi prirodnih boja su: čaj u vrećici, ljuske luka, cikla i mrkva, sok od malina i tamnog bobičastog voća, maslačak i špinat.

 

  • Jaja obojena ljuskom luka poprimit će lijepu, crvenkasto-smeđu boju. Uzmite punu šaku ljuski luka i kuhajte ih 20 minuta u pola litre vode. Dodajte sirova jaja i kuhajte ih u tekućini. Bijela jaja najbolje poprimaju smeđu boju, no, obojiti se mogu i smeđa jaja. Provjerite nekoliko puta jesu li jaja poprimila boju koju želite.

 

  • Jaja će imati lijep uzorak ako ih prije bojanja navlažite i na njih položite lišće ili travu. Odrežite najlonsku čarapu i omotajte jaje, zavežite čvorom. Stavite čarapu s jajetom u obojenu tekućinu. Mjesta na kojima lišće i trava dodiruju jaje ostat će svjetlija i dat će lijep uzorak.