Flag

Kolač sv. Nikole

oko 12 kriške
Srednje teško
60
Čokoladni kolač s Nutellom prigodan za blagdan svetog Nikole
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Kolač se može puniti i kremom od kikirikija.
Recipe Tips
Brade dobro izgledaju i bez kokosovih mrvica.
Recipe Tips
Šećerno pismo se lakše upotrebljava ako se prethodno zagrije rukama.
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Tijesto Sve-u-jedan
150 gmliječne čokolade
150 gpšeničnog brašna
3 razom pune žličiceDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
200 gmekog maslaca
100 gDr. Oetker Badema mljevenih
2 žliceDr. Oetker Kakaa za kolače
150 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
5 komjaja
Nadjev od Nutelle®
oko 100 gNutelle® (sobne temperature)
Za ukrašavanje
75 gmarcipan mase
1 žlicašećera u prahu
maloDr. Oetker Crvene boje za kolače
2 - 3 razom pune žliceNutelle® (sobne temperature)
maloDr. Oetker Čokoladnog pisma (tamna čokolada)
maloDr. Oetker Fondant šećerna masa bijela
oko 3 žlicekokosovih mrvica
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Badema mljevenih
Picture - Dr. Oetker Kakaa za kolače
Picture - Dr. Oetker Crvene boje za kolače
Picture - Dr. Oetker Čokoladnog pisma (tamna čokolada)
1

Priprema

Kalup za torte obložite papirom za pečenje. Čokoladu sitno nasjeckajte, polovicu otopite na pari na slaboj temperaturi.
Zagrijte pećnicu.

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C

2

Tijesto Sve u jedan

Brašno i prašak za pecivo pomiješajte u posudi. Dodajte otopljenu čokoladu i ostale sastojke, osim sjeckane čokolade, i mikserom (metlicama) miješajte najprije kratko na niskoj brzini, a potom oko 2 minute na najvišoj brzini. Umiješajte komadiće čokolade. Poravnajte tijesto u kalupu za torte. Stavite kalup na rešetku u pećnicu i pecite.

Položaj rešetke: donja trećina

Vrijeme pečenja: oko 50 Minute


Odvojite obruč kalupa za torte i skinite ga. Prebacite podlogu na rešetku za kolače obloženu kuhinjskim papirom tako da je ravna strana okrenuta prema gore i da se može ukrašavati. Ostavite podlogu da se ohladi.

3

Nadjev

Podlogu jednom vodoravno prerežite. Donju podlogu stavite na pladanj za torte i premažite Nutellom®. Na to stavite gornju podlogu i lagano pritisnite.

4

Ukrašavanje

Marcipan sa šećerom u prahu obojite crvenom jestivom bojom i na površini posutoj šećerom u prahu razvaljajte u obliku okrugle ploče (promjera oko 15 cm). Tanjurićem izrežite krug, potom oblik trokuta kako biste dobili kape od marcipana.

5

Kolač narežite na 12 komada. Na vrhove torte stavite malo Nutelle kojom ćete zalijepiti kape od marcipana. Stavite kape i lagano ih pritisnite. Od ostataka marcipana oblikujte nosiće. Od fondanta i šećernog pisma s okusom čokolade izradite oči. Šećernim pismom zalijepite oči i nosiće te nanesite „coflek“ i rub kape. Od preostalog šećernog pisma izradite bradu, odmah pospite kokosovim mrvicama i lagano pritisnite.

  • Kolač se može puniti i kremom od kikirikija.
  • Brade dobro izgledaju i bez kokosovih mrvica.
  • Šećerno pismo se lakše upotrebljava ako se prethodno zagrije rukama.