Flag

Torta u obliku zeca od fondanta

oko 10 komada
Teško
115
Torta u obliku zeca s dekoracijom
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Za pripremu prethodnog dana
400 gDr. Oetker Fondant Dekor bijeli
2drvenih štapića
maloDr. Oetker Fondant Dekora crvenog
maloDr. Oetker Kakaa za kolače
maloDr. Oetker Čokoladnog pisma (bijela)
Biskvit I
3jaja (veličine M)
85 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
100 gglatkog brašna
½ omotDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
50 gmaslaca (rastopljenog)
25 gDr. Oetker Lješnjak krokanta
Biskvit II
3jaja (veličine M)
85 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
100 gglatkog brašna
½ omotDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
50 gmaslaca (rastopljenog)
25 gDr. Oetker Lješnjak krokanta
Krema od maslaca
1 omotDr. Oetker Original pudinga s okusom vanilije
40 gšećera
350 mlmlijeka
200 gmekog maslaca
Ganache
150 mlslatkog vrhnja
150 gsjeckane tamne čokolade
Za ukrašavanje
500 gDr. Oetker Fondant Dekor zeleni
Picture - Dr. Oetker Fondant Dekor bijeli
Picture - Dr. Oetker Kakaa za kolače
Picture - Dr. Oetker Čokoladnog pisma (bijela)
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Lješnjak krokanta
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Lješnjak krokanta
Picture - Dr. Oetker Original pudinga s okusom vanilije
1

Za pripremu prethodnog dana

Od ukupne količine odvojite mali komadić bijelog fondanta, obojite ga kakaom te od njega napravite dvije kuglice za oči.


Od 200 g bijelog fondanta oblikujte glavu zeca. S nožem za mazanje napravite dvije udubine na mjesto gdje ćete kasnije staviti uši (slika 1). Prstom ili drškom kuhače napravite udubine za oči i nos.


Za uši potrebno je 50 g bijelog fondanta. Fondant rukama oblikujte u valjak dužine cca 6 cm. Jedan kraj neka bude malo uži. Valjak razvaljajte ga tako da donji dio ušiju bude malo deblji kako bi mogli ugurati drveni štapić. Gornji dio ušiju dodatno malo stanjite i preklopite prema unutra (ne pritisnuti).


Za šape uzmite po 25 g bijelog fondanta i oblikujte 4 kaplje. Za izradu prednjih šapa nožem urežite prste. Za stražnje šape spljoštite fondant u oblik kruga (Ø 6 cm). Za svaku stražnju šapu crvenim fondantom oblikujte po 3 manje i 1 veću kuglicu, spljoštite ih i bijelim čokoladnim pismom zalijepite na šapu.


Od crvenog fondanta napravite nos te ga bijelim čokoladnim pismom zalijepite u predviđenu udubinu. Na isti način zalijepite i ranije pripremljene kuglice za oči.


Sve dijelove od fondanta stavite na papir za pečenje i ostavite da se suše jedan dan.

2

Biskvit I

Maslac otopite i ostavite sa strane. Jaja, šećer i vanilin šećer miksajte 2 minute na najjačoj brzini. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo pa špatulom lagano izmiješajte smjesu. Na kraju umiješajte otopljeni maslac i lješnjak krokant.


Smjesu istresite u namašćen, brašnom posut kalup za torte (Ø 18 cm) i poravnajte. Kalup stavite na rešetku u sredinu prethodno zagrijane pećnice.

Vrijeme pečenja: oko 35 Minute

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: 180 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C

3

Biskvit II

Biskvit II pripremite na isti način i ispecite.

4

Krema od maslaca

Za kremu pomiješajte puding u prahu, šećer i manju količinu mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Ostavite puding da se malo ohladi. Stavite zatim puding u zdjelu, prekrijte folijom za čuvanje svježine i ostavite da se ohladi do kraja.

5

Maslac mikserom (metlicama) izmiješajte u pjenastu smjesu. Postupno umiješajte puding. Biskvit stavite na podlogu za torte i premažite ga 1/3 kreme. Položite drugi biskvit, a zatim cijelu tortu premažite ostatkom kreme i lijepo ju zagladite. Ostavite tortu da odstoji oko ½ sata na hladnom mjestu.

6

Ganache

Tamnu čokoladu grubo nasjeckajte. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte nasjeckanu čokoladu pa miješajte kremu dok se čokolada ne otopi. Stavite smjesu u zdjelu i ostavite da se ohladi.

7

Ohlađenu ganache kremu izmiješajte mikserom (metlicama) te potom premažite tortu.

8

Za ukrašavanje

Zeleni fondant malo premijesite, a zatim ga na glatkoj površini koju ste posipali sa šećerom u prahu razvaljajte u oblik kruga (Ø oko 40 cm). Razvaljani fondant pažljivo premjestite na rashlađenu tortu te rukama nježno priljubite uz cijelu površinu torte. Višak fondanta odrežite. Višak oblikujte u valjak i kao rub omotajte oko torte. Također, od viška fondanta možete napraviti dodatne dekoracije, primjerice busen trave, tako da zeleni fondant protisnete kroz sito i nalijepite uz rub torte. Tortu ukrasite dekoracijom koju ste pripremili dan ranije. Sve elemente nalijepite bijelim čokoladnim pismom.