Flag

Pita s marelicama

oko 12 komada
Srednje teško
40
Sočan kolač sa svježim marelicama i mljevenim bademima na hrskavom prhkom tijestu
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Umjesto svježih marelica možete upotrijebiti i 480 g ocijeđenih marelica iz limenke.
Recipe Tips
Ako se prhko tijesto previše mrvi, umijesite po potrebi žlicu vode. 
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Prhko tijesto
160 gpšeničnog brašna
1 vrh nožaDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
75 gšećera
1 prstohvatsoli
1jaje (veličine M)
75 gmekog maslaca ili margarina
Nadjev od marelica
oko 500 gmarelica
2jaja (veličine M)
50 gšećera
1 omotDr. Oetker Bourbon vanilin šećera
50 gDr. Oetker Badema mljevenih
oko 1 žlicavoćnog namaza od marelica
Za posipanje
malošećera u prahu
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
Picture - Dr. Oetker Badema mljevenih
1

Priprema

Namastite kalup za torte. Zagrijte pećnicu.

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C

2

Prhko tijesto

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo u posudi. Dodajte ostale sastojke i sve zajedno mikserom (lopaticama) izradite u tijesto, miješajući najprije kratko na najnižoj, a potom na najvišoj brzini. 2/3 tijesta razvaljajte po dnu kalupa za torte i više puta probodite vilicom. Preostalo tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na valjak približne dužine 65 cm, stavite ga kao rub na podlogu i utisnite ga uz obruč kalupa tako da dobijete rub visine oko 2 cm.  

3

Nadjev od marelice

Marelice operite, prepolovite i izvadite im koštice. Jaja sa šećerom i vanilin šećerom miješajte u posudi mikserom (metlicama) oko 2 minute tako da dobijete pjenastu smjesu. Oprezno umiješajte mljevene bademe. Kremu od badema razmažite po podlozi od prhkog tijesta. Na to stavite marelice tako da je odrezana površina usmjerena prema gore. Izmiješajte voćni namaz od marelica u glatku smjesu i premažite marelice. Stavite kalup na rešetku u pećnici.

Položaj rešetke: donja trećina

Vrijeme pečenja: oko 35 Minute


Pitu s marelicama kuhinjskim nožem odvojite od ruba kalupa, te je ostavite da se ohladi u kalupu na kuhinjskoj rešetki.

4

Posipanje

Ohlađenu pitu s marelicama izvadite ih kalupa i stavite na pladanj za torte. Prije posluživanje pospite šećerom u prahu. 

  • Umjesto svježih marelica možete upotrijebiti i 480 g ocijeđenih marelica iz limenke.
  • Ako se prhko tijesto previše mrvi, umijesite po potrebi žlicu vode.