za ovaj recept Kolač s motivom mahovine
½ svežanj | limunskog timijana |
2 | limuna |
300 g | mekog maslaca |
1 žličica | Dr. Oetker Limunske kiseline |
5 | jaja (veličine M) |
300 g | šećera |
1 ½ žličice | Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera |
60 ml | ulja |
350 g | brašna (tip 405) |
5 žličice | Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo |
1 prstohvat | soli |
200 g | šećera |
4 | bjelanjaka (veličine M) |
1 prstohvat | soli |
350 g | mekog maslaca |
Dr. Oetker Vanilija štapić | |
1 | limun |
1 žličica | Dr. Oetker Limunske kiseline |
175 g | marmelade od limuna |
100 ml | vode |
100 g | šećera |
½ svežanj | limunskog timijana |
½ žličica | Dr. Oetker Limunske kiseline |
1 prstohvat | soli |
4 | jaja (veličine M) |
52 g | šećera u prahu |
120 g | meda |
100 g | brašna (tip 405) |
4 žličice | Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo |
½ žličica | smeđe boja za kolače |
½ tuba | Dr. Oetker Zelene boje za kolače |
čokoladna jaja | |
80 g | tamne čokolade |
30 g | staklenih rezanaca |
50 g | Dr. Oetker Kuvertira bijela čokolada |
90 g | marcipan mase |
2 žlice | šećera u prahu |
malo | Dr. Oetker Crvena boja za kolače |
Zagrijte pećnicu. Operite limunski timijan, protresite da se osuši, otrgnite listiće i krupno narežite. Operite limune u vrućoj vodi. Posušite i naribajte koru. Iscijedite sok.
Električna pećnica 175 °C
Pećnica na vrući zrak 155 °C
Stavite maslac i šećer u veliku zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag (na najvećoj brzini) dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Postepeno dodajte limunsku kiselinu, jaje, vanilin šećer, limunski timijan, koru i sok limuna i ulje i miješajte oko 3 minute. Stavite maslac i šećer u veliku zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag (na najvećoj brzini) dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Postepeno dodajte limunsku kiselinu, jaje, vanilin šećer, limunski timijan, koru i sok limuna i ulje i miješajte oko 3 minute
Promiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i dodajte u smjesu s maslacem. Kratko miješajte mikserom s metlicama za šlag.
Obložite 2 kalupa (svaki Ø 20 cm) papirom za pečenje. Podijelite smjesu na dva dijela i rasporedite u kalupe. Pecite na srednjoj rešetki pećnice oko 40 minuta dok biskvit ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku za kolače da se ohladi.
Nivo pećnice sredina pećnice
Vrijeme pečenja: oko 40 Minute
Stavite bjelanjak, šećer i sol u metalnu ili staklenu zdjelu. Zdjelu stavite u mlaku vodenu kupelj i povremeno promiješajte pjenjačom dok voda ne postigne temperaturu od približno 65 °C i šećer se rastopi.
Mikserom s metlicama za šlag (najveća brzina) tucite bjelanjak oko 7 minuta dok ne postane gust i kremast. Mlakom tučenom bjelanjku postupno dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete glatku, ravnomjernu kremu.
Mahunu vanilije prerežite uzdužno i sastružite pulpu. Operite limune u vrućoj vodi. Posušite i naribajte koru. Iscijedite sok.
Ručnim mikserom s metlicama za šlag umiješajte pulpu vanilije, limunsku kiselinu, koricu i sok limuna u kremu od maslaca, pa odložite.
Operite limunski timijan i protresite da se osuši. Stavite vodu, šećer, limunski timijan, praznu mahunu vanilije, limunsku kiselinu i sol u lončić (najjača vatra). Povremeno promiješajte dok ne zakuha. Kuhajte na laganoj vatri oko 3 minute.
Izvadite biskvit iz kalupa, po potrebi poravnajte, uklonite papir i svaki biskvit vodoravno prerežite na pola da dobijete 4 biskvita.(Ako želite napraviti dekorativnog zečića koji kopa, odvojite jedan biskvit, a preostala tri iskoristite za slojeve). Jedan biskvit stavite na ukrasni pladanj. Izvadite limunski timijan i mahunu vanilije iz sirupa. Marmeladu od limuna i sirup podijelite na 4 dijela. Kremu od maslaca podijelite na 5 dijelova, od kojih će jedan poslužiti za izradu dekoracije. Na svaki biskvit naizmjenično nanesite 1/4 sirupa, marmeladu od limuna i na vrh kremu od maslaca. Postupak za drugi, treći i četvrti biskvit: stavite biskvit na vrh, natopite sirupom, ravnomjerno premažite marmeladom od limuna i potom kremom od maslaca. Po završetku, kolač stavite u hladnjak na oko 20 minuta.
Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Stavite žumanjke i med u zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Mikserom tucite bjelanjak, sol i šećer u prahu dok ne dobijete gustu smjesu. Žumanjak dodajte tučenom bjelanjku. Promiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i postupno dodajte smjesi s jajima. Smjesu obojite u zeleno. Dodajte samo malo smeđe boje za mramorni efekt.
Smjesu izlijte u četiri vatrostalne posude i pecite u mikrovalnoj pećnici na 800W oko 1 1/2 minutu. Ostavite mahovinu da se ohladi i da se formiraju grudice raznih veličina.
Preostalom kremom od maslaca premažite kolač (za zečića odvojite oko 50 g kreme), pabočne stranice obložite mahovinom.
Preokrenite čašu, ovijte folijom i zamrznite. Sitno narežite čokoladu i 2/3 otopite u zdjeli, u toploj vodenoj kupelji (otopite na srednje jakoj vatri). Sklonite sa štednjaka i umiješajte ostatak kuvertire dok se ne rastopi.
Staklene rezance razlomite na oko 2 cm dugačke trakice i lopaticom pažljivo umiješajte u kuvertiru.
Rukama ili vilicom obložite čašu staklenim rezancima i sve skupa zamrznite.
Pažljivo uklonite gnijezdo s folije i stavite na kolač mahovinu. Napunite uskršnjim jajima
Sitno narežite kuvertiru i 2/3 otopite u zdjeli, u toploj vodenoj kupelji (otopite na srednje jakoj vatri). Sklonite sa štednjaka i lopaticom umiješajte ostatak kuvertire dok se ne rastopi.
Ulijte kuvertiru u slastičarsku vrećicu i na papiru za pečenje nacrtajte dva zečja uha. Ostavite da se stvrdne.
Sitno izmrvite preostali biskvit i žlicom umiješajte u preostalu kremu od maslaca (50 g). Polukružnu zdjelu (Ø 10.5 cm; volumena 220 ml), obložite aluminijskom folijom. Unutra ulijte smjesu s biskvitom, zagladite i ostavite da se hladi najmanje 30 minuta.
Za zečićevo tijelo i šapice, rukama sjedinite šećer u prahu i marcipan. Odrežite 35 g marcipana, a u 5 g dodajte malo ružičaste boje. Oblikujte 8 malih i 2 nešto veće kuglice za stopala. Ostatak razdijelite na 3 jednaka dijela. 10 g iskoristite za rep. Oblikujte kuglu i nekoliko je puta zarežite škarama. Potom je protrljajte među dlanovima i formirajte nepravilnu kuglu. Od preostalih 20 g rukama oblikujte dvije šapice i odložite. Ostatak marcipana (55 g) na radnoj površini posutoj šećerom u prahu razvaljajte u krug debljine 2 mm. Izvadite kolač iz kalupa, skinite foliju i na vrhu oblikujte kupolu od marcipana. Stavite na sredinu kolača.
Navlažite kupolu od marcipana s malo vode i utisnite čokoladna jaja. Navlaženi zečićev rep pričvrstite na sredinu kupole. Uz pomoć male količine vode, pričvrstite sve ružičaste kuglice na šapice u sredini. Na vrh svake šapice stavite po četiri male kuglice. Vodom pričvrstite šapice za tijelo.
Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.
Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.
Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.
Da
ne
Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.
Da
ne