Kolač s motivom mahovine

Spužvasti kolač s kremom od limuna

oko 10 kriške

dosta zahtjevno 70 minuta

Sastojci

Sastojci

za ovaj recept Kolač s motivom mahovine

Biskvit:

½ svežanj limunskog timijana
2 limuna
300 g mekog maslaca
1 žličica Dr. Oetker Limunske kiseline
5 jaja (veličine M)
300 g šećera
1 ½ žličice Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
60 ml ulja
350 g brašna (tip 405)
5 žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
1 prstohvat soli

Krema od maslaca:

200 g šećera
4 bjelanjaka (veličine M)
1 prstohvat soli
350 g mekog maslaca
Dr. Oetker Vanilija štapić
1 limun
1 žličica Dr. Oetker Limunske kiseline
175 g marmelade od limuna

Sirup:

100 ml vode
100 g šećera
½ svežanj limunskog timijana
½ žličica Dr. Oetker Limunske kiseline
1 prstohvat soli

Mahovina:

4 jaja (veličine M)
52 g šećera u prahu
120 g meda
100 g brašna (tip 405)
4 žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
½ žličica smeđe boja za kolače
½ tuba Dr. Oetker Zelene boje za kolače

Za gnijezdo:

čokoladna jaja
80 g tamne čokolade
30 g staklenih rezanaca

Za zečića:

50 g Dr. Oetker Kuvertira bijela čokolada
90 g marcipan mase
2 žlice šećera u prahu
malo Dr. Oetker Crvena boja za kolače

preparation

Priprema

1

Biskvit

Zagrijte pećnicu. Operite limunski timijan, protresite da se osuši, otrgnite listiće i krupno narežite. Operite limune u vrućoj vodi. Posušite i naribajte koru. Iscijedite sok.   

Električna pećnica 175 °C

Pećnica na vrući zrak 155 °C

2

Stavite maslac i šećer u veliku zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag (na najvećoj brzini) dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Postepeno dodajte limunsku kiselinu, jaje, vanilin šećer, limunski timijan, koru i sok limuna i ulje i miješajte oko 3 minute. Stavite maslac i šećer u veliku zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag (na najvećoj brzini) dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Postepeno dodajte limunsku kiselinu, jaje, vanilin šećer, limunski timijan, koru i sok limuna i ulje i miješajte oko 3 minute

3

Promiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i dodajte u smjesu s maslacem. Kratko miješajte mikserom s metlicama za šlag.  

4

Obložite 2 kalupa (svaki Ø 20 cm) papirom za pečenje. Podijelite smjesu na dva dijela i rasporedite u kalupe. Pecite na srednjoj rešetki pećnice oko 40 minuta dok biskvit ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku za kolače da se ohladi. 

Nivo pećnice sredina pećnice

Vrijeme pečenja: oko 40 Minute

5

Krema od maslaca

Stavite bjelanjak, šećer i sol u metalnu ili staklenu zdjelu. Zdjelu stavite u mlaku vodenu kupelj i povremeno promiješajte pjenjačom dok voda ne postigne temperaturu od približno 65 °C i šećer se rastopi. 

6

Mikserom s metlicama za šlag (najveća brzina) tucite bjelanjak oko 7 minuta dok ne postane gust i kremast. Mlakom tučenom bjelanjku postupno dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete glatku, ravnomjernu kremu.  

7

Mahunu vanilije prerežite uzdužno i sastružite pulpu. Operite limune u vrućoj vodi. Posušite i naribajte koru. Iscijedite sok.

8

Ručnim mikserom s metlicama za šlag umiješajte pulpu vanilije, limunsku kiselinu, koricu i sok limuna u kremu od maslaca, pa odložite. 

9

Sirup

Operite limunski timijan i protresite da se osuši. Stavite vodu, šećer, limunski timijan, praznu mahunu vanilije, limunsku kiselinu i sol u lončić (najjača vatra). Povremeno promiješajte dok ne zakuha. Kuhajte na laganoj vatri oko 3 minute. 

10

Izvadite biskvit iz kalupa, po potrebi poravnajte, uklonite papir i svaki biskvit vodoravno prerežite na pola da dobijete 4 biskvita.(Ako želite napraviti dekorativnog zečića koji kopa, odvojite jedan biskvit, a preostala tri iskoristite za slojeve). Jedan biskvit stavite na ukrasni pladanj. Izvadite limunski timijan i mahunu vanilije iz sirupa. Marmeladu od limuna i sirup podijelite na 4 dijela. Kremu od maslaca podijelite na 5 dijelova, od kojih će jedan poslužiti za izradu dekoracije. Na svaki biskvit naizmjenično nanesite 1/4 sirupa, marmeladu od limuna i na vrh kremu od maslaca. Postupak za drugi, treći i četvrti biskvit: stavite biskvit na vrh, natopite sirupom, ravnomjerno premažite marmeladom od limuna i potom kremom od maslaca. Po završetku, kolač stavite u hladnjak na oko 20 minuta. 

11

Mahovina

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Stavite žumanjke i med u zdjelu i miješajte ručnim mikserom s metlicama za šlag dok ne dobijete prozračnu, kremastu smjesu. Mikserom tucite bjelanjak, sol i šećer u prahu dok ne dobijete gustu smjesu. Žumanjak dodajte tučenom bjelanjku. Promiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i postupno dodajte smjesi s jajima.  Smjesu obojite u zeleno. Dodajte samo malo smeđe boje za mramorni efekt. 

12

Smjesu izlijte u četiri vatrostalne posude i pecite u mikrovalnoj pećnici na 800W oko 1 1/2 minutu. Ostavite mahovinu da se ohladi i da se formiraju grudice raznih veličina.

13

Preostalom kremom od maslaca premažite kolač (za zečića odvojite oko 50 g kreme), pabočne stranice obložite mahovinom.  

14

Čokoladno gnijezdo s jajima

Preokrenite čašu, ovijte folijom i zamrznite. Sitno narežite čokoladu i 2/3 otopite u zdjeli, u toploj vodenoj kupelji (otopite na srednje jakoj vatri). Sklonite sa štednjaka i umiješajte ostatak kuvertire dok se ne rastopi. 

15

Staklene rezance razlomite na oko 2 cm dugačke trakice i lopaticom pažljivo umiješajte u kuvertiru.  

16

Rukama ili vilicom obložite čašu staklenim rezancima i sve skupa zamrznite. 

17

Pažljivo uklonite gnijezdo s folije i stavite na kolač mahovinu. Napunite uskršnjim jajima

18

Zečić koji kopa

Sitno narežite kuvertiru i 2/3 otopite u zdjeli, u toploj vodenoj kupelji (otopite na srednje jakoj vatri). Sklonite sa štednjaka i lopaticom umiješajte ostatak kuvertire dok se ne rastopi. 

19

Ulijte kuvertiru u slastičarsku vrećicu i na papiru za pečenje nacrtajte dva zečja uha. Ostavite da se stvrdne. 

20

Sitno izmrvite preostali biskvit i žlicom umiješajte u preostalu kremu od maslaca (50 g). Polukružnu zdjelu (Ø 10.5 cm; volumena 220 ml), obložite aluminijskom folijom. Unutra ulijte smjesu s biskvitom, zagladite i ostavite da se hladi najmanje 30 minuta. 

21

Za zečićevo tijelo i šapice, rukama sjedinite šećer u prahu i marcipan. Odrežite 35 g marcipana, a u 5 g dodajte malo ružičaste boje. Oblikujte 8 malih i 2 nešto veće kuglice za stopala. Ostatak razdijelite na 3 jednaka dijela. 10 g iskoristite za rep. Oblikujte kuglu i nekoliko je puta zarežite škarama. Potom je protrljajte među dlanovima i formirajte nepravilnu kuglu. Od preostalih 20 g rukama oblikujte dvije šapice i odložite. Ostatak marcipana (55 g) na radnoj površini posutoj šećerom u prahu razvaljajte u krug debljine 2 mm. Izvadite kolač iz kalupa, skinite foliju i na vrhu oblikujte kupolu od marcipana. Stavite na sredinu kolača. 

22

Navlažite kupolu od marcipana s malo vode i utisnite čokoladna jaja. Navlaženi zečićev rep pričvrstite na sredinu kupole. Uz pomoć male količine vode, pričvrstite sve ružičaste kuglice na šapice u sredini. Na vrh svake šapice stavite po četiri male kuglice. Vodom pričvrstite šapice za tijelo. 

Privola za praćenje

Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.

Nužne značajke

Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.

Uvijek aktivne
Analitika i personalizacija

Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.

Da

ne

(Re-)Marketing / dijeljenje podataka s trećim stranama

Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.

Da

ne