za ovaj recept Brownie od tikve
papir za pečenje | |
okvir za pečenje |
600 g | tikve (npr. Hokkaido tikve) |
100 g | šećera |
2 žličice | mljevenog cimeta |
1 vrh noža | mljevenog muškatnog oraščića |
150 ml | vode |
20 g | svježeg đumbira |
200 g | sirnog namaza (npr. Philadelphia) |
2 | jaja (veličine M) |
250 g | tamne čokolade |
200 g | maslaca ili margarina (omekšalog) |
125 g | šećera |
1 omot | Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera |
1 prstohvat | soli |
3 | jaja (veličine M) |
75 g | pšeničnog brašna |
1 razom puna žličica | Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo |
50 g | Dr. Oetker Kakaa za kolače |
300 g | Dr. Oetker Fondant Dekor bijeli |
oko 30 g | Dr. Oetker Fondant Dekor zeleni |
Dr. Oetker jestive boje za kolače (crvena, žuta boja) | |
Dr. Oetker Šareno pismo za kolače (bijela boja) |
Tikvu izrežite na kriške, odstranite sjemenke, operite i narežite na manje komade. Dinstajte na laganoj vatri u poklopljenom loncu sa šećerom, začinima i vodom dok ne omekša (oko 15 min.). Ogulite đumbir, skuhajte ga i propasirajte skupa sa smjesom od tikve i ostavite da se malo ohladi.
Tamnu čokoladu na grubo usitnite i otopite u vodenoj kupelji. Na lim stavite papir i okvir za pečenje (25 x 25 cm). Prethodno zagrijte pećnicu.
Električna pećnica 180 °C
Pećnica na vrući zrak 160 °C
Brownie ostavite u okviru za pečenje na kuhinjskoj rešetki da se ohladi.
U zdjeli mikserom (metlicama) izradite margarin ili maslac. Postupno dodajte šećer, vanilin šećer i sol dok ne nastane jednolična smjesa. Svako jaje umiješajte na najjačoj brzini po ½ minute. Umiješajte otopljenu tamnu čokoladu. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Tijesto rasporedite po kalupu. Izmiješajte pire od tikve sa sirnim namazom i jajima. Nadjev stavite na tijesto i vilicom napravite pruge kao kod mramora. Potom stavite peći.
Nivo pećnice sredina pećnice
Vrijeme pečenja: oko 30 Minuta
Bijeli fondant obojite žutom i crvenom jestivom bojom dok se ne postigne željena nijansa. Tako se mogu modelirati tikve u različitim nijansama boje. Za 4 tikve, od 50 g obojene fondant smjese izradite valjak dužine 15 cm. Valjak podijelite u 4 jednake porcije i oblikujte ih u kuglice. Tupom stranom noža uzdužno utisnite udubljenja oko kuglice. Za peteljke udubite male rupice gore u tikvu pomoću štapića za ražnjiće (slika 1). Od zelenog fondanta izradite male peteljke za tikve i učvrstite ih šarenim pismom na gornjem dijelu tikve.
Otpustite okvir i uklonite ga. Kolač stavite na pladanj i ukrasite tikvama.
Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.
Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.
Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.
Da
ne
Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.
Da
ne