Flag

Božićni kolač s kućicama od keksa Speculaas

oko 20 komada
Srednje teško
80
Voćni, kremasti kolač sa slatkim božićnim ukrasom napravljen od keksa Speculaas.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image
Pribor
Za lim za pečenje (40 x30 cm)
Papir za pečenje

Sastojci

Za lim za pečenje (40 x30 cm)
malomasnoće
Biskvit
75 gmaslaca
5jaja (veličine M)
125 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
1 prstohvatsoli
150 gpšeničnog brašna
15 gDr. Oetker Kakaa za kolače
2 razom pune žličiceDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
mljevenih začina po želji (klinčić, muškatni oraščić, pimet, cardamom...)
Voćni nadjev
oko 400 gdžem od brusnica
Krema od šlaga i posnog sira
800 gvrhnja za šlag (hladnog)
4 omotaDr. Oetker Instant Želatine Fix
500 gposnog sira (20% m.m.)
100 gšećera
mljevenih začina po želji (klinčić, muškatni oraščić, pimet, cardamom...)
Kućice od keksa Speculaas
Dr. Oetker Šećernog pisma s okusom čkolade (bijelo)
oko 250 gkeksa Speculaas (sa začinima)
Dr. Oetker Dekor zlatnih perli soft
Dr. Oetker Šarene mrvice
Picture - Dr. Oetker Kakaa za kolače
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Instant Želatine Fix
Picture - Dr. Oetker Šećernog pisma s okusom čkolade (bijelo)
Picture - Dr. Oetker Dekor zlatnih perli soft
Picture - Dr. Oetker Šarene mrvice
1

Priprema

Za biskvit otopite maslac u zdjelici i ostavite ga da se ohladi. Namastite lim za pečenje i obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 200 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 180 °C

2

Biskvit

Tucite jaja u posudi mikserom (metlicama) na najvišoj brzini 1 minutu dok ne postanu pjenasta. Šećer, vanilin šećer i sol usipavajte miješajući tijekom 1 minute i nastavite miješati još oko 2 minute. Pomiješajte brašno s kakaom, praškom za pecivo i začinima te umiješajte kratko na najnižoj brzini. Kratko umiješajte maslac. Stavite tijesto u lim za pečenje, poravnajte i pecite

Položaj rešetke: sredina pećnice


Biskvit u limu za pečenje ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki

3

Voćni nadjev

Biskvit prebacite na veliki pladanj i oprezno povucite papir za pečenje. Razmažite džem po biskvitu.

4

Krema od posnog sira i šlaga

Vrhnje za šlag čvrsto istucite s 3 omota Želatine fix u zasebnoj zdjeli. Stavite posni sir u posudu i pomiješajte s 1 omotom Želatine fix. Umiješajte šećer i začine po želji. Šlag umiješajte u kremu s posnim sirom. 3 pune žlice kreme stavite u vrećicu za ukrašavanje, pa u hladnjak. Kremu od posnog sira i šlaga premažite po nadjevu od brusnica i stavite kolač najmanje 2 sata u hladnjak.

5

Kućice od keksa Speculaas

Picture - božićni kolač s kućicama korak 1

Na kraće strane keksa nanesite malo bijelog šećernog pisma (slika 1) i na to postavite kekse kao krov. Kekse s gornje strane slijepite šećernim pismom. Oprezno na rubove krova nanesite malo šećernog pisma, pustite ga da se slijeva pa ga odmah pospite šarenim mrvicama i zlatnim perlama te ostavite da se stvrdne

6

Ukrašavanje

Picture - božićni kolač s kućicama slika 2

Kućice od keksa stavite na kremu. Vrećicom za ukrašavanje oblikujte 2-3 borića (slika 2) te sve skupa ukrasite preostalim dekorom.