Flag

Božićna mousse torta

oko 16 komada
Teško
100
Biskvit s lješnjakom, bez brašna, s laganom čokoladnom pjenom i nadjevom od višanja
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Ako nemate kalupe u obliku snježne pahulje, možete upotrijebiti druge kalupe s božićnim motivima.
Recipe Tips
Za podloge umjesto lješnjaka možete upotrijebiti i Dr. Oetker mljevene bademe.
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Za lim za pečenje
papir za pečenje
obruč za torte
set kalupa za kekse (npr. u obliku snježne pahulje)
Smjesa od bjelanjaka
5bjelanjka (veličine M)
1 prstohvatsoli
120 gšećera
150 gmljevenih lješnjaka
1 razom puna žličicamljevenog cimeta
Nadjev od višanja
1 staklenkakompota od višanja (neto 350 g)
2 žliceDr. Oetker Original Gustina finog jestivog škroba
1 žlicašećera
malomljevenog cimeta
1 omotDr. Oetker Bourbon vanilin šećera
Mousse od čokolade
300 gčokolade za kuhanje
600 ghladnog tučenog vrhnja
Za ukrašavanje
maloDr. Oetker Kakaa za kolače
Picture - Dr. Oetker Original Gustina finog jestivog škroba
Picture - Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
Picture - Dr. Oetker Kakaa za kolače
1

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Obruč za torte (Ø 26 cm) stavite na lim. Zagrijte pećnicu.

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C

2

Smjesa od bjelanjaka

Bjelanjke i sol u posudi mikserom (metlicama) istucite na najvećoj brzini u vrlo čvrst snijeg. Postupno na najvećoj brzini dodajte šećer, miješajući sve dok se ne otopi (4-5 min.). Umiješajte lješnjake i cimet. Polovicu smjese raspodijelite unutar obruča za torte na limu za pečenje. Obruč za torte oprezno uklonite. Ispecite prvu podlogu.

Vrijeme pečenja: 18 - 20 Minute


Podlogu s papirom za pečenje povucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohladi. Potom povucite papir za pečenje.

3

Od preostale smjese ispecite drugu podlogu.

4

Nadjev od višanja

Višnje dobro ocijedite u cjedilu. Tekućinu iz kompota sačuvajte i odvojite 150 ml. Kuhačom pomiješajte gustin s približno 3 žlice tekućine, a ostalu tekućinu zakuhajte sa šećerom, cimetom i vanilin šećerom. Dodajte pripremljenu smjesu gustina i kratko zakuhajte, uz stalno miješanje. Zatim, umiješajte ocijeđene višnje i ostavite da se malo ohladi.

5

Mousse od čokolade

Čokoladu za kuhanje grubo nasjeckajte i otopite na vodenoj pari pri niskoj temperaturi. Uzmite 3 žlice otopljene čokolade i premažite jednu podlogu torte. Stavite obruč za tortu oko podloge. Nadjev s višnjama raspodijelite po donjoj podlozi, ostavljajući 1-2 cm slobodno od ruba. Tučeno vrhnje istucite tako da bude gotovo čvrsto. Najprije 3-4 žlice tučenog vrhnja pomiješajte s otopljenom čokoladom, potom tu smjesu oprezno umiješajte u ostatak tučenog vrhnja. Polovicom smjese premažite podlogu. Zatim, stavite drugu podlogu i lagano pritisnite. Preostali mousse stavite na podlogu i poravnajte. Tortu držite najmanje dva sata u hladnjaku.

6

Ukrašavanje

Obruč za torte otpustite i uklonite. Tortu pospite kakaom. Kalupiće u obliku snježnih pahulja različitih veličina uronite u malo vode, obrišite na kuhinjskom papiru i utisnite u tortu. Prije svakog utiskivanja kalupiće uronite u vodu i obrišite.

  • Ako nemate kalupe u obliku snježne pahulje, možete upotrijebiti druge kalupe s božićnim motivima.
  • Za podloge umjesto lješnjaka možete upotrijebiti i Dr. Oetker mljevene bademe.