za ovaj recept Božićna mousse torta
papir za pečenje | |
obruč za torte | |
set kalupa za kekse (npr. u obliku snježne pahulje) |
5 | bjelanjaka (veličine M) |
1 prstohvat | soli |
120 g | šećera |
150 g | mljevenih lješnjaka |
1 razom puna žličica | mljevenog cimeta |
1 staklenka | kompota od višanja (neto 350 g) |
2 žlice | Dr. Oetker Original Gustina finog jestivog škroba |
1 žlica | šećera |
malo | mljevenog cimeta |
1 omot | Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera |
300 g | čokolade za kuhanje |
600 g | hladnog tučenog vrhnja |
malo | Dr. Oetker Kakaa za kolače |
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Obruč za torte (Ø 26 cm) stavite na lim. Zagrijte pećnicu.
Električna pećnica oko 180 °C
Pećnica na vrući zrak oko 160 °C
Bjelanjke i sol u posudi mikserom (metlicama) istucite na najvećoj brzini u vrlo čvrst snijeg. Postupno na najvećoj brzini dodajte šećer, miješajući sve dok se ne otopi (4-5 min.). Umiješajte lješnjake i cimet. Polovicu smjese raspodijelite unutar obruča za torte na limu za pečenje. Obruč za torte oprezno uklonite. Ispecite prvu podlogu.
Vrijeme pečenja: 18 - 20 Minute
Podlogu s papirom za pečenje povucite na kuhinjsku rešetku i ostavite da se ohladi. Potom povucite papir za pečenje.
Od preostale smjese ispecite drugu podlogu.
Višnje dobro ocijedite u cjedilu. Tekućinu iz kompota sačuvajte i odvojite 150 ml. Kuhačom pomiješajte gustin s približno 3 žlice tekućine, a ostalu tekućinu zakuhajte sa šećerom, cimetom i vanilin šećerom. Dodajte pripremljenu smjesu gustina i kratko zakuhajte, uz stalno miješanje. Zatim, umiješajte ocijeđene višnje i ostavite da se malo ohladi.
Čokoladu za kuhanje grubo nasjeckajte i otopite na vodenoj pari pri niskoj temperaturi. Uzmite 3 žlice otopljene čokolade i premažite jednu podlogu torte. Stavite obruč za tortu oko podloge. Nadjev s višnjama raspodijelite po donjoj podlozi, ostavljajući 1-2 cm slobodno od ruba. Tučeno vrhnje istucite tako da bude gotovo čvrsto. Najprije 3-4 žlice tučenog vrhnja pomiješajte s otopljenom čokoladom, potom tu smjesu oprezno umiješajte u ostatak tučenog vrhnja. Polovicom smjese premažite podlogu. Zatim, stavite drugu podlogu i lagano pritisnite. Preostali mousse stavite na podlogu i poravnajte. Tortu držite najmanje dva sata u hladnjaku.
Obruč za torte otpustite i uklonite. Tortu pospite kakaom. Kalupiće u obliku snježnih pahulja različitih veličina uronite u malo vode, obrišite na kuhinjskom papiru i utisnite u tortu. Prije svakog utiskivanja kalupiće uronite u vodu i obrišite.
Bilo bi nam drago da pristanete da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo saznali na koji način koristite našu mrežnu stranicu. Time biste nam omogućili da bolje razumijemo vaše korisničko ponašanje i sukladno tome prilagodimo našu mrežnu stranicu. Nadalje, mi i naši partneri htjeli bismo koristiti ovakve podatke za kreiranje personaliziranih ponuda na njihovim platformama. Ako ste suglasni, molimo kliknite na „Pristajem“. Za detaljne informacije pogledajte naša pravila o privatnosti. Možete se predomisliti u bilo kojem trenutku.
Ovi su nam kolačići i slične tehnologije potrebni za omogućavanje temeljnih funkcionalnosti na našoj mrežnoj stranici. Uključuju, npr. pohranjivanje ovih postavki. Strogo su nužne da vam se onemogući isključivanje ovoga.
Osim toga, htjeli bismo saznati više o načinu na koji koristite našu mrežnu stranicu kako bismo je optimizirali za vas i druge korisnike. S tom namjerom koristimo kolačiće i slične tehnologije koje prate ponašanje korisnika i time nam pomažu da poboljšamo svoju ponudu za vas.
Da
ne
Kako bismo svoje marketinške kampanje prilagodili vašim potrebama prikupljamo podatke o načinu na koji ste došli na našu stranicu i vašoj interakciji s našim oglasima. To nam pomaže ne samo da vam prilagodimo svoje oglase, već i da sadržaj učinimo boljim za vas. I naši marketinški partneri koriste te informacije za vlastite svrhe, npr. za personalizaciju vašeg računa ili profila na svojoj platformi.
Da
ne