KOLAČIĆI na DR. OETKER internetskoj stranici

Ova internetska stranica pohranjuje kolačiće na vaša računala kako bi sama internetska stranica bolje funkcionirala i da bismo lakše shvatili na koji način koristite našu internetsku stranicu. Nastavkom uporabe ove internetske stranice (klikom mišem, navigacijom ili listanjem) ili uklanjanjem ove napomene o kolačićima dajete svoj pristanak za primjenu i uporabu kolačića. Za više informacija o kolačićima i njihovom brisanju, pročitajte našu politiku privatnosti.

Božićna "kriva" torta

Torta od čokoladnog biskvita s kremom od naranče

oko 50 komada

dosta zahtjevno 120 minuta

Sastojci

Sastojci

za ovaj recept Božićna "kriva" torta

Smjesa za biskvit I:

6 jaja (veličine M)
250 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećer
1 omot Dr. Oetker Finesse korica naranče
1 prstohvat soli
300 g glatkog brašna
4 razom pune žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
25 g Dr. Oetker Kakao za kolače

Smjesa za biskvit II:

6 jaja (veličine M)
250 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećer
1 omot Dr. Oetker Finesse korica naranče
1 prstohvat soli
300 g glatkog brašna
4 razom pune žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
25 g Dr. Oetker Kakao za kolače

Krema od pudinga od naranče:

2 omota Dr. Oetker Original puding s okusom vanilije
100 g šećera
500 ml soka od naranči (svježe iscjeđenog)
100 ml likera od naranče
400 ml tekućeg slatkog vrhnja
500 g mekog maslaca

Za namakanje biskvita:

100 ml soka od naranči (svježe iscjeđenog)
100 ml likera od naranče

Za ukrašavanje:

400 g Dr. Oetker Fondant Dekor zeleni
malo šećera
2 pakiranja Dr. Oetker Fondant bijela deke
200 g Dr. Oetker Fondant Dekor crveni

preparation

Priprema

1

Smjesa za biskvit I

Mikserom (metlicama) pjenasto istucite jaja sa šećerom, vanilin šećerom, ribanom koricom naranče i soli. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, po tome prosijajte kakao i kuhačom lagano umiješajte u smjesu. 2/3 smjese stavite u okrugli kalup za torte (promjera 24 cm) obložen papirom za pečenje i poravnajte. Ostatak smjese stavite u okrugli kalup za torte (promjera 18 cm) obložen papirom za pečenje i poravnajte.

2

Kalupe stavite na rešetku u donju trećinu prethodno zagrijane pećnice.

Električna pećnica 180 °C

Pećnica na vrući zrak 160 °C

Vrijeme pečenja: oko 35 Minuta

3

Smjesa za biskvit II

Smjesu za biskvit II pripremite kao i smjesu za biskvit I. Ispecite dva biskvita jednake veličine s jednakim postavkama pećnice.

4

Krema od pudinga od naranče

Prašak za puding pomiješajte sa šećerom, sokom od naranče, likerom i tučenim vrhnjem te zakuhajte u puding. Maknite sa štednjaka, vrući puding direktno prekrijte folijom za čuvanje svježine i ostavite puding da se hladi na sobnoj temperaturi. Kremasto izmiješajte maslac i postupno umiješajte u ohlađeni puding.

5

Za prskanje biskvita

S većeg i manjeg biskvita odrežite tanki sloj i razmrvite ga u zdjeli. Preostale biskvite jednom prerežite. Preostali veliki i mali biskvit vodoravno ukoso prerežite, tako da nastanu dva klinasta oblika (deblji dio biskvita klinastog oblika treba odgovarati ¾ visine biskvita). Pomiješajte sok od naranče s likerom i smjesom natopite sve biskvite.

6

Pet vrhom punih žlica kreme stavite sa strane. 2 žlice kreme pomiješajte s razmrvljenom podlogom, oblikujte veliku kuglu i ostavite da stoji na hladnom. Na vodoravnu veliku podlogu ravnomjerno nanesite 3 pune žlice kreme, a na vodoravnu manju podlogu 2 pune žlice kreme. Ponovno stavite vodoravne podloge, lagano pritisnite i također premažite kremom. Stavite po jednu podlogu u obliku klina, lagano pritisnite i ponovno premažite s 3 odnosno 2 pune žlice kreme. Preostale podloge u obliku klina složite na način da su deblji krajevi složeni jedni na druge. Veliku i malu tortu sa svih strana tanko premažite kremom koju ste ostavili sa strane. Torte najmanje 3 sata ostavite da stoje na hladnom.

7

Za ukrašavanje

Prepolovite zeleni fondant i razvaljajte ga između dvije razrezane vrećice za zamrzavanje u obliku pravokutnika (12 x 40 cm). Razvaljene pravokutnike fondanta odrežite ravno po uzdužnoj strani. Trake fondanta utisnite na rub velike torte. Odrezane dijelove fondanta ponovno tanko razvaljajte i pomoću nastavka s okruglim otvorom izrezujte listove božikovine. Listove urežite nožem i s gornjom stranom oprezno utisnite u šećer. Listove stavite preko drške žlice kako bi se osušili.

8

Odmotajte fondant deku. Na nju stavite rub okruglog kalupa za torte (promjera 24 cm) i odrežite fondant valovito nešto šire od ruba okruglog kalupa. Fondant deku pomoću folije stavite na tortu. Foliju povucite, a rubove fondanta lagano utisnite (na stražnjoj strani eventualno premažite s malo likera od naranče). Ostatke fondanta omotajte folijom za čuvanje svježine i stavite sa strane.

9

Odmotajte drugu fondant deku i pomoću valjka za tijesto razvaljajte na promjer od približno 36 cm. Fondant deku pomoću folije stavite na manju tortu i povucite foliju. Rubove utisnite i odrežite. Ostatke fondanta umiješajte u tijesto zajedno s ostacima bijelog fondanta i razvaljajte između dvije razrezane vrećice za zamrzavanje. Kalupom za pahuljice izrezujte pahuljice različite veličine i stavite ih na papir za pečenje.

10

Crveni fondant tanko razvaljajte između dviju razrezanih vrećica za zamrzavanje. Izrežite krug (promjera 20 cm) i iz kruga izrežite četvrtinu kruga. Kuglu od mrvica kolača obložite preostalim krugom, a mjesta spoja dobro utisnite. Nekoliko malih pahuljica utisnite u crveni fondant. Od bijelog fondanta izradite držač za božićnu kuglicu i stavite držač na kuglu. Od preostalog crvenog fondanta izrežite veće i manje zvijezde i nalijepite ih na malu tortu, pritom ostavite sredinu praznom. Oblikujte sitne kuglice i uvaljajte ih u šećer. Od crvenih i bijelih ostataka fondanta izradite tanke prutiće. Zajedno uvrnite po dva prutića te ih potom oprezno namotajte. Od prutića izradite šećerne prutiće i ostavite ih da se osuše.

11

Veliku tortu stavite na pladanj za torte. Manju tortu stavite na veću tako da se kosina nalazi na suprotnoj strani. Božićnu kuglicu stavite na manju tortu i ukrasite listovima božikovine i kuglicama. Po potrebi ih zalijepite s malo likera od naranče. Pahuljice pomoću likera od naranče zalijepite na veliku tortu koju na kraju ukrasite šećernim prutićima.

Upotrebljeni Dr. Oetker proizvodi

Kliknite ovdje za detalje o proizvodu