Flag

Aromatični kolač

oko 18 komada
Lagano
40
Kolač s laganim tijestom s bademima, raznim začinima i šećernim preljevom s dodatkom cimeta. Izvrsno i fino ne samo u božićno vrijeme.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Kolač sa začinima možete vrlo dobro pripremiti i u okruglom kalupu za torte s dnom za kuglof (promjera 26 cm).
Recipe Tips
 Kolač se bez preljeva može pripremiti dan ranije ili zamrznuti. 
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Za okrugli kalup za torte (promjera 26 cm)
malomasnoće
Tijesto
250 gmekog maslaca ili margarina
250 gšećera
1 omotDr. Oetker Bourbon vanilin šećera
1 žličicamljevenog cimeta
1 vrh nožamljevenih klinčića
1 vrh nožamljevenog muškatnog oraščića
1 vrh nožamljevenog kardamoma
1 prstohvatsoli
5jaja (veličine M)
250 gpšeničnog brašna
2 razom pune žličiceDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
10 gDr. Oetker Kakaa za kolače
100 gDr. Oetker Badema mljevenih
Preljev
30 gDr. Oetker Badem listića
200 gšećera u prahu
1 žličicamljevenog cimeta
oko 3 žlicevode
Picture - Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Kakaa za kolače
Picture - Dr. Oetker Badema mljevenih
Picture - Dr. Oetker Badem listića
1

Priprema

Namastite dno okruglog kalupa za torte. Zagrijte pećnicu. 

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: oko 180 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: oko 160 °C

2

Tijesto

Maslac ili margarin u posudi mikserom (metlicama) pjenasto izmiješajte. Miješajući postupno dodajte šećer, vanilin šećer, začine i sol i miješajte sve dok ne dobijete povezanu smjesu. Umiješajte pojedinačno jaja, miješajući svako oko ½ minute na najvišoj brzini. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i kakaom te u dvije porcije umiješajte kratko na srednjoj brzini. Na kraju umiješajte bademe. Tijesto poravnajte u kalupu za torte. Stavite kalup na rešetku u pećnici.  

Položaj rešetke: donja trećina

Vrijeme pečenja: oko 45 Minute


Ostavite kolač da se ohladi na kuhinjskoj rešetki. Potom ga izvadite iz kalupa. 

3

Preljev

Bademe prepecite u tavi do zlatno-smeđe boje i ostavite ih da se ohlade na tanjuru. Šećer u prahu i cimet dobro promiješajte i prosijajte. Dodajte vodu i izradite gusti preljev. Premažite kolač preljevom. Odmah po rubu pospite bademe i ostavite preljev da se stvrdne. 

  • Kolač sa začinima možete vrlo dobro pripremiti i u okruglom kalupu za torte s dnom za kuglof (promjera 26 cm).
  •  Kolač se bez preljeva može pripremiti dan ranije ili zamrznuti.