KOLAČIĆI na DR. OETKER internetskoj stranici

Ova internetska stranica pohranjuje kolačiće na vaša računala kako bi sama internetska stranica bolje funkcionirala i da bismo lakše shvatili na koji način koristite našu internetsku stranicu. Nastavkom uporabe ove internetske stranice (klikom mišem, navigacijom ili listanjem) ili uklanjanjem ove napomene o kolačićima dajete svoj pristanak za primjenu i uporabu kolačića. Za više informacija o kolačićima i njihovom brisanju, pročitajte našu politiku privatnosti.

Uskrsna pinca

Uskrsna pinca jedno je od najrasprostranjenijih uskrsnih peciva. Radi se od dizanog tijesta, a ističe se po svojem tipičnom okusu anisa i ruma. Tijesto za uskrsnu pincu obično se oblikuje u veliku kuglu koja se po sredini razreže u obliku križa. Ta tehnika daje pinci karakterističan izgled.

 

Tipičan oblik pince možete na jednostavniji način dobiti trikom koji ćemo vam sada otkriti. Podijelite tijesto u tri do četiri komada jednake veličine i od svakog komada oblikujte kuglu. Složite kugle jednu do druge u okrugli kalup s namašćenim dnom.

Pletenica

Za uskrsnu pletenicu također se upotrebljava dizano tijesto.

 

Pripremite pletenicu prema receptu i ostavite je da se diže sve dok se ne udvostruči. Prije nego što tijesto nastavite obrađivati, još ga jednom promijesite te ostavite kratko (5-10 minuta) da odstoji.

 

Oblikujte od tijesta tri role jednake veličine i spojite ih na jednom kraju. Pletenje je posebno jednostavno ako na spojeni završetak stavite uteg ili lonac. Slobodne role ispletite u pletenicu te potom završetke ponovno spojite.

 

Stavite pletenicu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Umutite žumanjak s mlijekom i premažite pletenicu. Ostavite pletenicu od dizanog tijesta prekrivenu na toplom mjestu da se diže približno 20 minuta i potom je još jednom premažite.

 

Pecite pletenicu na limu u donjoj polovici prethodno zagrijane pećnice prema uputama iz recepta.

 

Želite li da vaša pečena pletenica ima posebno lijep sjaj, odmah nakon pečenja možete je lagano prebrisati suhom kuhinjskom krpom.