Flag

Uskrsna pletenica s 5 traka

oko 20 komada
Srednje teško
40
Klasična pletenica s 5 traka sa slikovnim uputama, vrlo ukusna, s dodatkom komadića čokolade za uskrsni doručak ili za svaki dan
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Uskrsna pletenica može se zamrznuti.
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Dizano tijesto
200 mlmlijeka
80 gmaslaca ili margarina
500 gpšeničnog brašna
1 omotDr. Oetker Kvasca instant
80 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
1 prstohvatsoli
1jaje (veličine M)
1bjelanjak (veličine M)
1 omotDr. Oetker Čokoladnih kapi
Za premazivanje
1 žlicamlijeka
1žumanjak (veličine M)
Picture - Dr. Oetker Kvasca instant
Picture - Dr. Oetker Čokoladnih kapi
1

Priprema

Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac ili margarin. 

2

Dizano tijesto

Brašno i kvasac pažljivo pomiješajte u posudi. Dodajte sve ostale sastojke osim čokoladnih kapi. Sve zajedno mikserom (lopaticama) izradite u glatko tijesto, miješajući ukupno oko 5 minuta, najprije na najnižoj, a potom na najvišoj brzini. Ostavite tijesto pokriveno na toplom mjestu da se diže tako dugo dok se vidno ne uveća.

3
Picture - Uskrsna pletenica1

Tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini još jednom kratko promijesite i dodajte čokoladne kapi (1 žlicu ostavite sa strane za posipavanje). Tijesto podijelite na 5 komada jednake veličine (najbolje je komade odvagati, svaka porcija ima oko 200 g) i oblikujte svaki komad u valjak dužine oko 40 cm (slika 1).

4
Picture - Uskrsna pletenica2

Pet valjaka čvrsto stisnite na gornjem završetku i ispletite u pletenicu. Najprije vanjski desni valjak stavite između prvog i drugog valjka s lijeve strane (slika 2).

5
Picture - Uskrsna pletenica3

Potom vanjski lijevi valjak stavite u sredinu (slika 3). 

6
Picture - Uskrsna pletenica4

Sada drugi valjak s lijeve strane položite preko srednjeg valjka (slika 4).

7
Picture - Uskrsna pletenica5

Ponovite te korake (slika 5).

8
Picture - Uskrsna pletenica6

Na kraju završetke čvrsto stisnite. Pletenicu lagano nagnite ulijevo. Pletenicu na papiru za pečenje povucite na lim za pečenje i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 20 – 30 minuta (sve dok se tijesto vidno ne poveća). Zagrijte pećnicu. 

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: 180 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C

9

Žumanjak umutite s mlijekom, premažite pletenicu i pospite je preostalim čokoladnim kapima. Ispecite pletenicu. 

Položaj rešetke: donja trećina

Vrijeme pečenja: oko 30 Minute


Pletenicu s papirom za pečenje povucite s lima za pečenje (oprez: čokoladne kapi su nakon pečenja vruće!) i ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki. 

  • Uskrsna pletenica može se zamrznuti.