Flag

Voćna jogurt torta

10 komada
Teško
60
Voćna torta od jogurta s podlogom od keksa
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Podloga
300 gfino mljevenih prhkih keksa
100 grastopljenog maslaca
40 gšećera u prahu
2 omotaDr. Oetker Vanilin šećera
100 mlmlijeka
Jogurt krema
700 mlmlijeka (2,8% m.m.)
2 omotaDr. Oetker Original puding s okusom slatkog vrhnja
220 gšećera
450 ggrčkog jogurta (s marelicom)
17 gDr. Oetker Želatine mljevene
100 mlslatkog vrhnja
150 gbreskvi (očišćene, isjeckane)
Krema za ukrašavanje
300 gbijele čokolade (za kuhanje)
neštoslatkog vrhnja (biljno)
maloDr. Oetker Žute boje za kolače
Ostalo
maloDr. Oetker Dekor mix perle soft
10 listićamente
1breskva
Picture - Dr. Oetker Original puding s okusom slatkog vrhnja
Picture - Dr. Oetker Žute boje za kolače
Picture - Dr. Oetker Dekor mix perle soft
1

Jogurt krema

U lončiću natopiti mljevenu želatinu sa 6 žlica vode i ostaviti oko 5 minuta da nabubri. Puding i šećer pomiješati sa 1 dl hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijavati u odgovarajućem loncu. U vrućem mlijeku zakuhati puding uz stalno miješanje.
Želatinu otopiti na najmanjoj temperaturi i odmah umiješati u vrući puding. Odmah dodati i hladan grčki jogurt s marelicama (mogu se koristiti i drugi okusi grčkog jogurta).
Kremu prekriti folijom i staviti na hlađenje. Izmiksati 100 ml slatkog vrhnja u čvrst šlag, a zatim ga dodati  u ohlađenu kremu uz ručno miješanje silikonskom špatulom, a potom dodati i sjeckane breskve. Jogurt kremu prebaciti u posudu oblika ,,polulopte” d=20 cm, obloženu prozirnom folijom, tako da folija prelazi nekoliko cm ivicu posude. Kremu prekriti folijom te staviti u hladnjak na 12 h (najbolje preko noći). 

2

Podloga

Sve sastojke pomiješati i umijesiti ručno u kompaktnu smjesu (količina mlijeka zavisi od vrste keksa koji koristite). Pripremiti kalup za tart d=22 cm i obložite ga prozirnom folijom. Smjesu utisnuti u kalup i ostaviti na hlađenje.
 

3

Krema za ukrašavanje

Čokoladu izlomiti u odgovarajućem lončiću, preliti slatkim vrhnjem i zagrijavati na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje dok se čokolada ne otopi. Maknuti sa štednjaka i po želji dodati i malo boje za kolače (boja u prahu). Kremu prekriti folijom i staviti u hladnjak dok se potpuno ne stegne.
Kad se krema stegnula potrebno ju je još izmiksati najvećom brzinom miksera oko 5 minuta dok se ne dobije glatka, čvrsta krema. Gotovu kremu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom za ukrašavanje 1M kojim ćete formirati oblike ružica.
 

4

Ohlađenu kremu izvaditi iz hladnjaka i osloboditi gornje folije, a donju foliju dobro zategnuti prema van. Na posudu s kremom pažljivo staviti podlogu od keksa, a na nju i tanjur za posluživanje i sve zajedno preokrenuti tako da je posuda s kremom sada sa gornje strane. Uklonite foliju s kreme. Ukrasiti tortu čokoladnom kremom i dodatno ukrasiti listićima mente, mix perlama i komadićima breskve u obliku srca. Tortu čuvati u hladnjaku.